Home / Opstalverzekering voor Zonnepanelen: Verzekeren Online

Opstalverzekering voor Zonnepanelen: Verzekeren Online

Herinnert u zich de Kyrill storm in 2007 nog? Er was voor méér dan 200 miljoen euro schade

geconstateerd. Deze storm was een van de ergste voeg hier een tijdspanne in in Nederland. Duizenden bomen zijn omgevallen en vele dakplaten hebben losgelaten. De gloednieuwe, ietswat te dure zonnepanelen op uw dak hadden deze storm zeer zeker niet overleefd. Worden uw zonnepanelen vergoed en wat weet u nou eigenlijk over uw verzekering?

Toename van zonnepanelen in Nederland

Ieder jaar worden er ongeveer 2 miljoen zonnepanelen geplaatst in Nederland en dit blijft groeien. Vorig jaar had al 1 op de 14 huizen silicium plaatjes op het dak liggen. Het wordt steeds belangrijker om duurzaam bezig te zijn en natuurlijk om te besparen. Zonne-energie stoot helemaal geen schadelijke stoffen uit. De meerderheid van de Nederlanders vindt het belangrijk om duurzame en bewuste keuzes te maken. Ook worden zonnepanelen in 7 tot 9 jaar terugverdiend en gaan gemiddeld 25 jaar mee dus dit is erg aantrekkelijk voor de meeste Nederlanders.

Waarom uw zonnepanelen verzekeren?

Zonnepanelen zijn erg duur maar toch hebben enorm veel mensen geen idee hoe hun zonnepanelen verzekerd zijn en of dit überhaupt wel het geval is. De panelen zijn altijd buiten opgesteld en dit betekent dat de omgeving erg veel invloed heeft op schade. Schade aan of door zonnepanelen kan onder andere ontstaan door brand, bliksem, hagel en storm. Maar schade kan ook ontstaan door diefstal of door lekkages. Dit zijn allemaal invloeden vanuit de omgeving waar u zelf geen enkele invloed op heeft. Door de verzekering zal de schade aan uw eigen panelen worden gedekt maar ook aan eventuele schade aan derden. Het is mogelijk dat bijvoorbeeld bij een storm de panelen loskomen en schade veroorzaken aan de auto of het huis van de buren, hetgeen u natuurlijk niet zelf in de hand heeft.

Waar u op moet letten!

Natuurlijk, net als bij andere verzekeringen zijn er een aantal dingen waarop gelet moet worden bij het afsluiten van een verzekering voor uw silicium panelen. Als de zonnepanelen op een eigen woning zijn geplaatst, vallen deze meestal onder de opstalverzekering. De premie van de opstalverzekering zal door de panelen maar enigszins verhoogd worden. Het is verstandig om goed na te checken of uw panelen onder de bestaande opstalverzekering vallen.

Ook is het belangrijk om erop te letten dat u een aansprakelijkheidsverzekering heeft. De panelen zijn natuurlijk erg zwaar en groot en kunnen veel schade bij derden aanrichten wanneer deze van het dak afwaaien. Deze verzekering zorgt ervoor dat schade aan derden wordt vergoed.

Een verzekering voor zonnepanelen, wanneer u een huurwoning heeft of wanneer de zonnepanelen niet onder uw opstalverzekering vallen, moet u zelf afsluiten. Het is heel belangrijk om hier zorgvuldig naar te kijken. Het is mogelijk dat verschillende verzekeringen schade bij natuurrampen of schade bij diefstal zonder inbraakschade niet dekken. Er bestaan verzekeringen speciaal voor zonnepanelen die deze type schade wel vergoeden. Ook worden reparaties en productieverlies bij uitval hierbij gedekt. Deze verzekeringen kunnen erg duur zijn, maar hierbij bent u wel meteen verzekerd tegen alle mogelijke soorten schade aan en door zonnepanelen.