Home / Beste VVE Opstalverzekering – Verplicht Afsluiten

Beste VVE Opstalverzekering – Verplicht Afsluiten

Wat is een Vereniging van Eigenaren (VvE)

VvE staat voor ‘Vereniging van Eigenaren’. Dit is vooral belangrijk bij hoogbouwwoningen. Het zit namelijk als volgt: als je een woning koopt, dan koop je eigenlijk de grond waar de woning op staat. Je bent dan dus gelijk eigenaar én baas van de grond (en dus ook de woning).
Bij hoogbouwwoningen, zoals appartementen, koop je niet de grond maar een appartement. Omdat deze woningen als het ware op elkaar staan, deel je ook de grond waar de woningen op staan. De eigenaren van deze woningen zijn dus gezamenlijk eigenaar van de grond. Deze gezamenlijke eigenaren zijn automatisch (én wettelijk) lid van de Verenging van Eigenaren.
De VvE is dus een groep gezamenlijke eigenaren van woningen die tot een appartementencomplex horen en daar ook rechten toe hebben.

Wat doet een VvE?

De VvE neemt belangrijke beslissingen die gelden voor het hele appartementencomplex waar zij eigenaar over zijn. Dit gaat dan ook voornamelijk over het onderhoud van de woningen en het betreffende appartementencomplex. De taken die hierbij horen hebben betrekking tot het financiële, het administratieve, het communicatieve, het contractuele en het onderhoudsaspect. Deze taken vragen veel tijd en aandacht van een lid van de VvE. Als je deze tijd en aandacht er niet voor over hebt, kan je er ook iemand voor inhuren. Let er dan wel op dat je nog steeds de verantwoordelijk hebt over de beslissingen die er worden gemaakt.
De VvE zorgt overigens ook voor de verzekeringen die betrekking hebben op eventuele materiële schade aan het gebouw. Zij zorgen in de meeste gevallen voor bijvoorbeeld de opstalverzekering, maar niet voor de inboedelverzekering.

Een slapende VvE

Soms is het zo dat er al wel een VvE bestaat, maar dat de leden nooit bij elkaar komen om te vergaderen om gezamenlijke afspraken te maken. Dit wordt dan ook wel een slapende VvE genoemd. In deze gevallen kan het zo zijn dat de mentaliteit is: “ieder voor zich”. Elke eigenaar zorgt dan zelf voor zijn/haar eigen woning, maar de gemeenschappelijke ruimtes worden niet of nauwelijks onderhouden.

Als je dan toch een actieve VvE wilt oprichten, kan je beginnen door alle eigenaren uit te nodigen voor een eerste ‘vergadering’. Een soort kennismakingsbijeenkomst kan een leuke en gezellige eerste ontmoeting worden. Maar naast dat het gezellig kan zijn, moeten de nodige onderwerpen natuurlijk wel besproken worden. Je kan bijvoorbeeld onderwerpen overleggen als taakverdeling en andere belangrijke zaken.


Woning in een Appartementencomplex

Zoals al eerder in dit artikel is aangegeven, ben je pas lid van de Vereniging van Eigenaren als je een woning in een appartementencomplex koopt. Als je een appartement huurt, ben je dus geen lid van de VvE en blijven bepaalde aspecten die betrekking hebben tot de onderhoud van het appartement voor jou achterwege. Lees je contractuele afspraken met de eigenaar altijd goed door, zodat je niet voor eventuele verrassingen komt te staan.


Als je je huis wilt verzekeren en je VvE regelt dit niet dan kan je via onze website zeker een goede partij vinden.

Afbeelding van een Reddingsboei

Wat dekt de VvE Opstalverzekering

De Opstalverzekering van de VvE gaat zeker niet alles dekken. Bepaalde zaken dus wel gedekt worden en andere niet. Het is altijd goed om te controleren wat er allemaal gedekt word door de verzekering die er afgesloten is.

Waterschade aan je woning

Het is nogal vervelend als het dak van je appartementengebouw kapot is en vervolgens loopt heel je appartement vol water

Collectieve Verzekering

VvE Verzekering Afsluiten

Als jullie VvE een nieuwe verzekering af gaat sluiten dan is dat wel een dingetje. Het gaat er dan vaak enkele tientallen en soms zelfs honderde woningen. Dit doe je niet even binnen 5 minuten maar hier moet je wel even goed voor gaan zitten. 

Verzekeringen met elkaar Vergelijken

Het is slim om enkele verzekeringen met elkaar te vergelijken voor je een keuze maakt. 

De Beste verzekering voor VvE

De beste verzekering hoeft niet persé dezelfde te zijn voor elke VvE. Het is dus afhankelijk van de deal die jullie hebben.