Home / Nieuws / Hoe merk je of je een slechte huis inspecteur hebt ingehuurd?

Hoe merk je of je een slechte huis inspecteur hebt ingehuurd?

Blijkt dat je mogelijk je inspecteur moet inspecteren.

Je hoeft geen huisinspecteur in te huren als je een huis koopt, maar het is een goed idee. Een heel goed idee. SpongeBob SquarePants mag dan wel genieten van het leven in een ananas, maar je wilt echt niet in een citroen leven.


Maar dat kan ook gebeuren als je je huis volledig laat inspecteren. Er zijn veel verhalen van huiseigenaren die een huisinspecteur hebben ingehuurd om later spijt te krijgen dat ze iemand anders niet hebben ingehuurd. Adrie Nieuwman, kan je dat vertellen.

"Ik had een flop van een huisinspecteur," herinnert ze zich.


Voordat ze een paar jaar geleden naar Brabant verhuisde, woonde ze in Gelderland, en kocht daar een huis. Haar huisinspecteur gaf haar de spreekwoordelijke ‘thumbs up’ en meldde dat ze een mooi huis had. Maar toen Adrie bijna tien jaar later haar huis verkocht, gebruikten haar huizenkopers dezelfde inspecteur. En deze keer meldde de inspecteur, die duidelijk meer doorgewinterd en ervaren was op deze manier, dat een aanvulling op het huis een stichting ontbrak.


"Het kostte me 5.000 euro in de verkoopprijs," zegt adrie, die adviseert dat iedereen onzeker over het inspectieproces twee inspecteurs inhuren. "Het kost relatief weinig geld om ze dubbel te controleren", zegt ze.

Inspecteer en ondervindt de fouten

Voor degenen die willen vasthouden aan het inhuren van één huisinspecteur, en die het die eerste keer goed willen doen, kunnen bepaalde tekenen duidelijk maken dat je niet de beste hebt ingehuurd. In feite, zijn er meestal heel wat aanwijzingen die je zou moeten vertellen dat het tijd is om een nieuwe inspecteur te vinden.

Je inspecteur wilt alleen inspecteren

Je kunt er alles aan doen om je inspecteur zijn of haar ding te laten doen terwijl je boodschappen of maten laat lopen voor gordijnen, vooral als je geen doe-het-zelver bent. Maar kijk, kijk, dit is een grote aankoop, en je gaat hier wonen. Je moet alles leren wat je kunt over je nieuwe woning.


"Veel huisinspecteurs zullen je wijzen op dingen - plekken die nu OK zijn maar die in de toekomst onderhoud nodig hebben; een vreemde manier waarop iets werkt; of andere nuttige informatie die moeilijk te krijgen is op een andere manier," zegt Cara Stein, een freelance redacteur en boekenontwerper in Huntsville, Alabama.


"Op zijn minst," voegt ze eraan toe, "zullen de meesten minachtende opmerkingen over reparaties van slechte kwaliteit gemompel. Dit is informatie van onschatbare waarde die niet in het thuisinspectieverslag wordt opgenomen. Je betaalt er voor, je zou het net zo goed kunnen krijgen.

Je inspecteur heeft geen vergunning

Dit lijkt me aardig vanzelfsprekend, wanneer je inspecteur geen vergunning heeft hoort hij niet bij jou thuis rond te neuzen.


De informatie over de bouwcode van de inspecteur is verwarrend.

Natuurlijk bent je waarschijnlijk niet bekend met bouwvoorschriften, dus als je ze later in je schriftelijk verslag ziet staan, zal dat hoe dan ook verwarrend zijn. Toch, als je in het proces van kijken naar het rapport leert dat er iets uit is, kun je misschien een andere thuisinspecteur inschakelen voor een second opinion.


"Dit is precies wat ik bedoel," zegt Sam Craven, die eigenaar is van een draaiend huis in Houston. "Een huis gebouwd in 1973 werd gebouwd volgens de bouwvoorschriften van 1973. De code zou kunnen zeggen dat de balken 45 cm uit elkaar moeten liggen. Nou, de code van 2015 zegt dat de gewrichten op 30 centimeter van elkaar moeten liggen. Het is een perfect functionerend dak en zal er één blijven voor het leven van het huis, maar als een bouwinspecteur dit in het inspectieverslag opmerkt, schrikkt het de huiseigenaren onnodig dat het dak op elk moment zal instorten".


Een goede inspecteur, Craven, zegt:"wijst zoiets uit, maar zet een voetnoot waarin duidelijk wordt uitgelegd dat de dakconstructie niet tekortschiet".


Soper gaat akkoord. "De bouwcode verandert elk jaar", zegt ze. "De woning hoeft alleen te zijn om het jaar te coderen waarin hij gebouwd is. De meeste inspecteurs begrijpen dit, maar sommigen zullen je vertellen dat niets is aan de code en dat schrik een koper wanneer in feite, de enige huizen tot de huidige code zijn huizen die zijn gebouwd in de laatste dag of twee".

Je inspecteur vertelt je dat alles in orde is.

Ja, geloof het of niet, dat kan een rode vlag zijn. Zeker, als je inspecteur je zegt dat alles OK is, kan dat betekenen.... alles is OK. Maar als je inspecteur niets mis maakt, neem dan even de tijd om jezelf te vragen: heb ik genoeg vragen gesteld?


Heather Ronayne, een investment operations manager bij een vermogensbeheerbedrijf in Warren, New Jersey, ontdekte dat op de harde manier. Enkele jaren geleden kochten ze en haar man hun huis, de huisinspecteur, zegt ze,"leek competent," maar de komende jaren vonden ze heel wat verrassingen in hun huis.


De elektriciteitsdoos werd ondersteboven geïnstalleerd, en op een dag, zeker voordat ze ooit het huis zouden verkopen, zullen ze het volledig opnieuw bedraad moeten krijgen, zegt Ronayne. Ze uiteindelijk vervangen hun ramen en deuren, omdat ze besloten dat bevriezen in hun eigen huis niet leuk zou zijn. De keuken heeft ook wat problemen.


"Elke kast is slecht aan elkaar opgeplakt, de planken zijn gemaakt van houten lambrisering, alle deuren zijn in verschillende afmetingen, het aanrecht past niet, de vaatwasser is slecht gemonteerd op de gootsteen," zegt Ronayne, en voegt daaraan toe dat zij en haar man dit helemaal niet hebben opgemerkt, want in het begin zag het er allemaal goed uit voor hun "beginnende ogen".


Er waren nog andere problemen die niet bij de inspectie hoorden.

Sommige bomen staan te dicht bij het huis en hebben schade aangericht, en de oprit zou volledig vervangen moeten worden. Maar buiten het eigenlijke huis was het buitenbezit geen onderdeel van de inspectie, zegt Ronayne.


"In het algemeen vinden we ons huis nog steeds leuk," zegt ze,"maar onze primaire bedoeling bij het inhuren van een huisinspecteur was om dure investeringen in het huis te vermijden".


Jennifer Toone Corrigan, die in Voorzienigheid woont, Rhode Island, herinnert zich ook haar inspecteur die lovende recensies geeft. Achteraf gezien realiseert ze zich nu dat het eigenlijk een onheilspellende rode vlag was.


"Hij werd zo meegenomen met het huis - hij bleef dingen zeggen als:' Wauw, deze plek is geweldig! Dit is een vondst! dat hij gemist voor de hand liggende termieten schade, defecte leidingen en slechte elektrische bedrading om slechts een paar problemen te noemen," zegt Corrigan, die ontdekte al die gebreken weken en maanden na het kopen van het huis en intrekken.


Natuurlijk, soms zijn de kenmerken duidelijk zichtbaar, en als dat zo is, leer je meteen dat je inspecteur slecht is.


Craven zegt:"Een keer had ik een huisinspecteur die zo erg was dat hij in huis zekeringen blies, de oven met papierwerk en plastic binnenin inschakelde en bijna van het dak viel. Ik belde hem nooit meer". 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *