Home / Nieuws / Hoe reinig je een huis grondig na waterschade?

Hoe reinig je een huis grondig na waterschade?

Je huis goed drogen na wateroverlast

Wat kun je doen om het herstel en de droging van je woning te bespoedigen? Hier bekijken we de belangrijkste praktijken die worden aanbevolen door top schoonmaakbedrijven.

Ook al is jouw huis niet overstroomd maar beschadigd door regen en stormen, veel van deze maatregelen kunnen nuttig zijn.

Werk Veilig

Overstromingswater is meestal een giftige mix van water, afvalwaterverontreiniging, huishoudchemicaliën, benzine en nog veel meer. Nadat het water uit een woning is geloosd, moet het achtergebleven residu worden gedecontamineerd of verwijderd.


Draag rubber handschoenen en waterdichte laarzen voor bescherming tegen verontreinigingen die door de huid kunnen worden geabsorbeerd. Draag een nauwsluitende N95 ademhalingstoestel (niet stofmasker) en veiligheidsbril. Was je handen regelmatig met handreiniger of zeep en schoon water.

De schade vastleggen

Voordat je reparaties uitvoert - inclusief het verwijderen van water en modder - gebruik je mobiele telefoon, camera of videocamera om alle schade aan het huis gedetailleerd te documenteren voor verzekeringen en bewijs van rampenbestrijding. Fotograaf natte wandplanken, de waterlijn op muren, beschadigde vloeren, plinten, vloerplinten, vloerkleden, meubels, tapijten, tapijten, boeken, gereedschap en alles wat geruïneerd is - fotografeer zelfs de prullenbak in de voortuin.


Digitale foto's van de schade veroorzaakt door overstromingen zijn ideaal omdat ze gemakkelijk online kunnen worden opgeslagen en gedeeld kunnen worden.

Ventileren

Hoe langer het water en de vochtige lucht achterblijven in je huis na een storm, hoe groter de kans op verhoogde schade aan het huis en gezondheidsrisico's voor je gezin. Binnen 48 uur kunnen schimmel en meeldauw beginnen te groeien, wat ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt en een blijvende muffe geur veroorzaakt. Bovendien kan water hout krom trekken en laten rotten, muurplaten totaal nutteloos maken,  de meeste soorten isolatie ruineren, elektrische bedrading onveilig maken en meer.


Overdag - bij droog weer – moet je alle ramen en deuren open zetten om de vochtige lucht naar buiten te laten. Sluit ze 's nachts of wanneer de luchtvochtigheid stijgt.

Open al je kastdeuren en laden. Als de laden door zwelling moeilijk open te trekken zijn, verwijder dan de achterkant van de kasten om de luchtcirculatie te verhogen en toegang mogelijk te maken.


Gebruik ventilatoren, klimaatregelaars en vochttrekkers om de lucht te drogen. Schakel een centrale airconditioner of verwarmingssysteem echter niet in als de apparatuur of het leidingwerk tijdens overstroming in water is ondergedompeld. Dit kan vuil, schimmel en vervuilende stoffen in alle kamers blazen. Laat het kanaalwerk eerst professioneel reinigen.

Verwijder, verdeel, vernietig

Verzamel je familie en vrienden voor hulp en ondersteuning terwijl je door dit zeer moeilijke stadium beweegt. Vorm een puinstapel in de voortuin voor huishoudelijke artikelen en materialen die tijdens overstromingen zijn geruïneerd. Laat de items daar tot je verzekeringsinstelling je verliezen kan bevestigen - maar druk erop dat dit snel gebeurt zodat de stapel geen schadelijke organismen aantrekt.

gooi onmiddellijk alle levensmiddelen die in contact kunnen zijn geweest met overstromingswater, evenals gekoelde of diepvriesproducten die kunnen zijn verwarmd of ontdooid weg.


Verplaats bergbare meubels en voorwerpen naar een veilige, droge plaats, zoals een tweede verdieping, en bewaar droge voorwerpen in plastic kuipen of plastic zakken. Als waardevolle spullen in contact zijn geweest met rioolwater of chemicaliën, vraag dan om professionele hulp voor de schoonmaak.

Droog- & schoonmaken

De meeste plafonds en wanden zijn bekleed met gipsplaten. Jammer genoeg moeten deze platen worden verwijderd omdat deze na wateroverlast giftige stoffen vasthoudt en niet meer stabiel is.


Om te bepalen of er water in de muren zit, kun je gaten ongeveer 5cm boven de vloer boren. Als de muren wel water bevatten, moet je gaten boren in elke holte tussen de muuraansluitingen (die gewoonlijk om de 40 of 60cm worden geplaatst) om het water af te voeren. Als je de plaat gaat verwijderen, kun je het gemakkelijkst gaten met een hamer maken.


Muren kun je het beste droog maken door middel van lucht circulatie en ventilatoren, dit koste wel veel tijd en geduld maar het werkt wel. Door gebruik te maken van gaatjes die je in de muur boort kan dit proces wel versneld worden maar dit scheelt niet geweldig veel.


Indien je nog vragen hebt neem dan contact op met je verzekeraar of raadpleeg onze site verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *