Home / Nieuws / De risico’s en gevaren van Onderverzekering

De risico’s en gevaren van Onderverzekering

Onderverzekering

Een opstalverzekering heeft als doel om te zorgen dat wanneer je huis compleet of gedeeltelijk tot de grond brandt dat je dan je huis weer kan laten maken zodat je niet dakloos bent.

Dit is het gewoonlijke geval maar stel dat je onderverzekerd bent, dan dekt je opstalverzekering niet alle kosten en zou het betekenen dat je huis niet op dezelfde manier weer gebouwd kan worden en het anders zal moeten gebeuren tenzij je zelf een grote som geld neer wilt leggen ervoor. Stel je bent maar voor 90 procent van de totale herbouwwaarde verzekerd, dan zul je die laatste 10 procent moeten missen of zelf bij moeten betalen, dit moet bij elke soort schade, groot of klein.

Wat is het

Onderverzekering houdt in dat je maar voor een deel van de totale waarde van je huis bent verzekerd waardoor alle schades maar voor dat deel worden uitbetaald en het laatste deel zelf betaald moet worden. Dit is natuurlijk niet wenselijk gelukkig is het wel makkelijk om te voorkomen en kom je redelijk makkelijk van onderverzekering af.

Kenmerken

Het kan voorkomen bij je opstalverzekering maar ook bij je inboedelverzekering (daarvoor zul je zelf meer informatie over moeten zoeken), het gaat bij de opstalverzekering om de waarde van het huis, de herbouwwaarde. Als er iets kapot zou gaan zou je dan helaas maar een gedeelte van het bedrag ontvangen. Meer kenmerken zijn er niet naast eventuele berichten die je verzekeraar stuurt om je te alarmeren van dit feit.

Voorkom het

Onderverzekerd zijn is een ramp, niemand wilt het, daarom moet je goed voorbereiden op je opstalverzekering en van tevoren gebruik maken van een externe partij die je herbouwwaarde voor je wilt berekenen. Als je de herbouwwaarde laat berekenen door een externe hulp weet je zeker dat je herbouwwaarde voor de komende vijf jaar nog wel correct blijft, herhaal dit dan wel elke vijf jaar anders dan loopt het verzekeringsbedrag misschien niet meer gelijk met de werkelijke herbouwwaarde. Je kunt het ook allemaal in je polis laten opnemen door je woonhuis te laten taxeren en het bedrag vervolgens te laten opnemen in de polis. Daardoor wordt het in de indexclausule gezet, het bedrag wordt dan jaarlijks aan de welvaartsstijging aangepast zo zal het ongeveer gelijk lopen met hoeveel je meer verdient

Voor de berekening van je herbouwwaarde zul je wel een aantal gegevens door moeten geven over je huis en evt. schuren die bij je eigendom horen, deze gegevens zijn vaak al bekend en hoef je dus niet door te geven maar in het geval dat je zelf een huis hebt gemaakt zul je de type woning door moeten geven, de kwaliteit en afwerking waarmee de woningsonderdelen in verkeuren en de totale inhoud van de woning in kubieke meters. 

Type woning

Kwaliteit en afwerking woningsonderdelen

Herbouwwaarde verschilt tussen een rijtjeshuis, een twee-onder-een-kap woning, een vrijstaande woning of hoogbouw. Tussen deze vier kost een vrijstaande woning het meeste om te herbouwen.

Je kan natuurlijk moeilijk een huis verzekeren wat al op instorten staat, daarom wordt er gecheckt voor de kwaliteit en afwerking van onder andere de fundering, het dak, de gevels en de afbouw van de woning (oftewel de kwaliteit van de keuken, badkamer, het toilet en de woonkamer). Hoe luxer de inhoud van je woning, hoe hoger de herbouwwaarde ligt en daarmee ook hoe hoger de premie van je opstalverzekering.

Inhoud woning

Alles wat hierboven besproken is wordt uitgerekend in een prijs per kubieke meter, dit is natuurlijk wel te begrijpen want als je heel luxe woont maar een klein huis hebt zou je niet net zoveel moeten betalen als iemand die in een villa woont. Dat bedrag per kubieke meter moet dus nog vermenigvuldigd worden met de totale inhoud van je woning. Hoe groter de woning, hoe hoger de herbouwwoning. Online zijn er een aantal hulpmiddelen om zelf te achterhalen wat de inhoud van je woning is maar dit kan ook gedaan worden door jouw verzekeraar zelf gedaan worden in sommige gevallen.


Vervallen huis op het gras