Home / Nieuws / Lange termijn kosten na een ramp, hoe ga je ermee om?

Lange termijn kosten na een ramp, hoe ga je ermee om?

Hoe kan je de financiële lange termijn kosten van
een natuurlijke ramp overleven?

Natuurrampen komen en gaan in het nieuws, maar de werkelijke nasleep blijft lang na het verdwijnen van de tv-camera's bestaan.


Helaas is dat de manier van doen van een natuurramp. Als je huis en gemeenschap wordt getroffen door een orkaan, tornado, bosbrand, aardbeving - het weer gaat door, maar de vernietiging niet, wat betekent dat de financiële hoofdpijn net begint. Als je schoonmaakt na een natuurramp en je afvraagt wat er in de winkel ligt, dan kun je onder andere het volgende doen.

Je verzekering erbij halen

Waarschijnlijk is het eerste wat je doet nadat de het wat rustiger is contact op nemen met je verzekeringsmaatschappij. Het is zeker wat de branche het liefst zou willen.


"Onze No. 1 aanbeveling na een natuurramp, zoals een overstroming, wordt zo snel mogelijk ingediend," zegt John Espenschied. "Wanneer er letterlijk honderdduizenden claims worden ingediend, wilt je vooraan in de lijn staan en niet achteraan een, twee of meer jaren wachten op reparaties". En het zal helpen als je alles documenteert, raadt Espenschied aan, zodat je kunt bewijzen dat de vernietiging zo slecht is als je zegt, hoewel een verzekeringsinstelling waarschijnlijk vroeg of laat een bezoek aan je huis aflegt (waarschijnlijk later, als er veel schade is aangericht in je buurt). "Neem zoveel mogelijk foto's als je kunt, en nog beter, video's", zegt hij.


"Verzekeringsmaatschappijen zullen elk werk verwelkomen dat extra vormschade zal minimaliseren," zegt Espenschied. Wees daarom slim en doe van tevoren wat van het werk voor de schoonmaakploeg, vooral als het om waterschade gaat. Je kan hiervoor ook een ploeg inhuren.

Misschien toch niet het zelf doen

Maar terwijl het oplijnen van aannemers zo vroeg mogelijk is een goed idee, niet betalen voor werk voordat je goedkeuring van je verzekeringsmaatschappij, zegt Flavia Berys, een makelaar en advocaat.


"Als je contact opneemt met je verzekeringsmaatschappij nadat je een deel van het werk zelf al uit eigen zak hebt gedaan, kan de verzekeringsmaatschappij de schade ontkennen of je door gecompliceerde hoepels laten springen omdat je hun reparatiebedrijf niet hebt gebruikt of de schade laat evalueren voordat het herstel begon," zegt ze.


Berys wijst er ook op dat sommige huiseigenaren in de verleiding zouden kunnen komen om voor sommige reparaties te betalen als de schade minimaal lijkt. Maar ze zegt dat je uiteindelijk geld kunt spenderen om iets op te lossen en dan ontdekken dat de schade nog meer is dan je dacht - en, nogmaals, een verzekeringsmaatschappij inschakelen nadat je aan reparaties hebt gewerkt, geeft de verzekeringsmaatschappij vaak een excuus om helemaal niet betrokken te raken.

Vergoedingen

Wachten op financiële bijstand van de overheid krijg je echt koppijn van. Als je op zoek bent naar subsidies, is het waarschijnlijk het beste om het ergste te nemen en te hopen op het beste.


Toch mag het niet eeuwig duren. Volgens de website van vele verzekeraars moet een gecontracteerde inspecteur, nadat je een aanvraag voor financiële bijstand hebt ingediend om schade aan je woning te herstellen, binnen 10 dagen na registratie contact met je opnemen. Als deze je financiële aanvraag goedkeurt, moet je binnen zeven tot tien dagen na de goedkeuring een cheque krijgen en eerder als je een directe storting doet.


Als het dus perfect gaat, kan het zijn dat je 20 dagen of minder bekijkt. Als ze niet perfect gaan, goed, goed, kun je even wachten bij de postbus of naar een lege bankrekening staren.


Als dat niet het geval is, wees dan waakzaam en proactief bereid je voor op de slechtste, plan voor de beste: rampenparaatheid en herstel voor kleine bedrijven. Met andere woorden - neem niet aan dat er snel geld binnenkomt aangezien het je zeker zal teleurstellen. Doe wat je nu kunt doen om problemen te voorkomen.


Neem contact op met je bank en kijk of je je kredietlimieten kunt verhogen en kosten kunt kwijtschelden. Veel banken zullen sympathiek zijn. Maar je moet met hen samenwerken en hen je situatie laten weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *