Home / Nieuws / Vraag deze stel vragen aan je inspecteur om zeker te weten dat hij goed is.

Vraag deze stel vragen aan je inspecteur om zeker te weten dat hij goed is.

Het verkopen of repareren van je huis

Het weer warmt op en open huizen trekken potentiële kopers, het inhuren van een huis inspecteur kan een onderhandelingspositie bieden voor de koper of waarschuwen voor potentiële problemen. "Geen huis is perfect, zelfs niet nieuw," zegt Brenda Avilla-Kintz, een makelaar met erfenis Real Estate & Associates. "Als je uiteindelijk geld uitgeeft aan een inspectie en deze kenmerken vindt, dan bent je een paar honderd euro kwijt voor de inspectie, maar het bespaart je potentieel tienduizenden euro" als je de prijs onderhandelt of wegloopt van het pand. 


Niet in alle landen gelden er vergunningseisen voor thuisinspectiebedrijven, zodat deze qua kosten en kwaliteit kunnen variëren. Je makelaar kan suggesties hebben voor inspecteurs, maar het is een goed idee om ze ook zelf te doorzoeken. 


Hier is een blik op de belangrijke vragen te stellen alvorens het inhuren van een inspecteur

Voer je reparaties uit of voer je alleen huisinspecties uit?

Sommige huizenkopers vragen het advies van een hoofdaannemer in plaats van een huisinspecteur. Avilla-Kintz zegt dat dit een vergissing is, omdat ze expertise leveren vanuit een ander gezichtspunt. "Een huisinspecteur controleert meestal het dak of de apparaten als ze in de woning zitten," zegt ze. "Een hoofdaannemer komt vanuit het oogpunt van reparatie binnen en kan een offerte doen voor welke reparatie dan ook. In feite kan het aanbieden van beide diensten een belangenconflict creëren, omdat kopers niet altijd onderscheid kunnen maken tussen noodzakelijke reparaties en optionele upgrades. 

Na de huisinspectie, kunt je een specialist of algemene aannemer inhuren om te weten te komen hoeveel een keukenrenovatie of sanitairupgrade kan kosten. "Haal eerst de onbevooroordeelde mening", zegt Avilla-Kintz. "Dan brengt je de aannemer in om aan te geven wat die reparaties zijn.


Ben je gebonden en verzekerd?

Stephen Gladstone, een Connecticut huisinspecteur en auteur van "The Field Guide to Home Inspections", zegt dat een verrassend aantal thuisinspecteurs geen verzekering heeft. "Iemand met werknemers zou echt een werknemer moeten hebben[compensatie] en ze zouden een fouten- en omissieverzekering moeten hebben als er iets significant is dat ze missen," zegt hij.
Zeg dat de inspecteur door de zolder valt of glijdt terwijl hij zijn dak inspecteert. Als het bedrijf niet over de juiste verzekering beschikt, kan het je of de huidige huiseigenaren aanklagen of proberen een pandrecht op de woning te vestigen. Zorg er dus voor dat het bedrijf verzekerd is voordat de inspecteur voet op het pand zet. "Telkens wanneer één partij wordt aangeklaagd in de transactie, neigt het ertoe om overal waar iedereen in de rechtszaak terechtkomt flipperig te zijn," zegt Avilla-Kintz. "JE vermijdt persoonlijke aansprakelijkheid door ervoor te zorgen dat zij een eigen verzekering hebben"


Kun je referenties geven? 

Het is een goed idee om de referenties van het inspectiebedrijf te controleren, volgens Scott Pruitt, die een huisinspectie divisie heeft.Pruitt stelt voor om eerdere klanten te vragen of de inspecteur op tijd is aangekomen en alle aspecten van het huis te inspecteren, inclusief het dak en de zolder. "Hebben zij een uitgebreid verslag opgesteld waarin alle aspecten van de woning en de bevindingen werden toegelicht". hij voegt hieraan toe.
Overweeg echter verwijzingen met een korreltje zout, omdat de gegeven referenties waarschijnlijk de meest enthousiaste supporters van de inspecteur zullen zijn, en niet een complete steekproef van klanten, zoals Gladstone aangeeft.

Kan ik me bij de inspectie voegen?

Sommige huiseigenaren verlaten de inspecteurs alleen om het huis te onderzoeken, anderen willen meer hands-on zijn en volgen mee als de inspecteur werkt. Als je in het laatste kamp valt, wat verschillende deskundigen aanraden, zorg ervoor dat je inspecteur bereid is om je door het proces te lopen. Gladstone zegt dat het belangrijk is om een inspecteur te vinden die duidelijk kan communiceren en de tijd neemt om dingen uit te leggen. "Ik bied mijn klanten de mogelijkheid om met mij rond te lopen en vragen te stellen", zegt hij. "Steeds meer weten veel van mijn klanten niet veel over het huis. Ze willen weten over de verwarming en hoe ze de elektrische stroom kunnen uitschakelen als er een probleem is met de elektriciteit".Wat omvat de inspectie?

Om inspecteurs te vergelijken, moet je weten wat de inspectie inhoudt (of niet omvat). Idealiter moet de inspectie zo grondig mogelijk zijn. "We openen elk venster dat we kunnen openen en testen alle verkooppunten die we kunnen testen," zegt Gladstone. "Veel inspectiebedrijven testen de apparaten niet, maar we zetten vaatwassers en wasmachines aan om te zien of er schade is aan de pakkingen en spullen". De omvang van de controle kan ook per regio verschillen. In Florida is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat inspecteurs de irrigatiesystemen testen.


Zul je mij een steekproefinspectieverslag toesturen?

De inspecteur moet je na de inspectie een gedetailleerd rapport toesturen. Avilla-Kintz stelt voor om te vragen om een monster te bekijken om ervoor te zorgen dat de informatie wordt gepresenteerd in een duidelijk en grondig formaat dat gemakkelijk te begrijpen is. Ze waardeert vooral verslagen die veel kleurenfoto's hebben, omdat die beelden probleemgebieden duidelijk kunnen aantonen en helpen tijdens onderhandelingen met de verkoper en zijn agent.


Heb je een speciale expertise?

Als je een speciaal type onroerend goed koopt, zoals een historische woning of nieuwbouw, zorg er dan voor dat de inspecteur de speciale overwegingen voor dit soort woningen begrijpt. Gladstone zegt de oude huizen oudere huizen problemen kunnen hebben die nieuwere huizen niet hebben, terwijl recent gebouwde eigenschappen nieuwe materialen en verschillende types van framing kunnen hebben die een kritischer oog vereisen. Huizen met zwembaden hebben ook potentiële problemen. Het inspecteren van een appartement is meestal eenvoudiger dan een vrijstaand huis, voegt Gladstone eraan toe, dus het is niet nodig om iemand met specifieke condo-expertise te zoeken.


Hoeveel vraag je?

Let erop dat de prijs de laatste vraag is die wordt genoemd. Dat komt omdat alleen al winkelen op prijs kan leiden tot snijhoeken. "Je bespaart misschien een paar honderd dollar om de goedkoopste inspecteur in dienst te nemen," zegt Avilla-Kintz,"maar je kon op een grote manier betalen omdat de inspecteur niet grondig was of het rapport moeilijk te begrijpen was".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *