Home / Nieuws / Heb jij misschien wel een aanvullende woningsverzekering nodig?

Heb jij misschien wel een aanvullende woningsverzekering nodig?

Heb je het echt nodig?

Het beleid van je huiseigenaren beschermt je meestal tegen storm, maar het is een ander verhaal voor aardbevingen en overstromingen.

Je kunt denken dat wanneer je eenmaal een huiseigenaarsverzekering koopt, je verzekerd bent voor elk mogelijk gevaar, van natuurrampen tot brand, blikseminslag en diefstal. Maar een reguliere huiseigenaarspolis dekt niet alle soorten schade en verliezen, wat betekent dat je misschien extra dekking moet overwegen anders kan je diep in de schulden raken.


"Het begint met het begrijpen van wat een traditionele standaard huiseigenaarspolis dekt," zegt Laura Adams, senior consumentenanalist voor verzekeringsQuotes, een verzekeringswinkelportaal.

De twee grootste gevaren die niet worden gedekt door een standaard huiseigenarenbeleid zijn aardbevingen en overstromingen. Als een storm je dak afscheurt, wordt dat meestal gedekt door een huiseigenaarsverzekering. Als er water van de grond komt, is het niet gedekt, tenzij je een overstromingsverzekering hebt.


Het beleid van de meeste huiseigenaren dekt geen aardbevingen of orkanen, maar je kunt wel een apart beleid of een goedkeuring kopen. Veel mensen doen het niet omdat we dat in Nederland toch niet ervaren


Bedrijf thuis? Verzekeren kan!

Als je een bedrijf vanuit je huis hebt, vraag je verzekeraar dan of je extra dekking nodig hebt. Het is mogelijk dat een standaardpolis van huiseigenaren geen bedrijfsuitrusting of -inventaris dekt en mogelijk niet het niveau van aansprakelijkheidsdekking biedt dat je nodig hebt.


Als je van je woning een huuraccommodatie maakt, hebt je mogelijk een andere verzekering nodig. De polis van een verhuurder dekt bijvoorbeeld de inhoud van de woning niet, wat betekent dat je huurders een eigen huurders verzekering nodig hebben. Aangezien het beleid van sommige huiseigenaren geen betrekking heeft op leegstaande woningen, moet je een bedrijf of beleid vinden dat dat wel doet. Voor vakantiehuizen kan het nodig zijn om één soort polis te kopen als je de woning huurt of een ander type als je het grotendeels leeg laat staan.


Als je een bedrijf vanuit je huis hebt, vraag je verzekeraar dan of je extra dekking nodig hebt. Het is mogelijk dat een standaardpolis van huiseigenaren geen bedrijfsuitrusting of -inventaris dekt en mogelijk niet het niveau van aansprakelijkheidsdekking biedt dat je nodig hebt.


Verzekeringen die je nodig kan hebben

Hier zijn drie soorten verzekeringen die je nodig kunt hebben buiten een basis huiseigenaarsverzekering:


  • Bedrijfsdekking thuis. Als je een klein bedrijf uit je huis runnen, kunt je speciale dekking nodig hebben voor bedrijfsinventaris of aansprakelijkheid. Welke dekking precies de beste pasvorm is, hangt af van het type bedrijf en het beleid van je huiseigenaren.
  • Verzekering voor waardevolle voorwerpen. Je polis kan de dekking beperken voor sieraden, verzamelobjecten, vuurwapens, bont, zilverwerk, gouden munten, kunst en andere waardevolle voorwerpen. "Als je meer hebt dan dat, heb je waarschijnlijk een ruiter nodig," zegt Laura Adams. "Dat is een gebied waar veel mensen meer dekking nodig hebben".
  • Algemeen aansprakelijkheidsbeleid. Een huiseigenaarspolis beperkt meestal je aansprakelijkheidsdekking tot €100.000, -, hoewel je een hoger bedrag kunt kiezen. Dit dekt je als iemand gewond raakt op je eigendom of als je wordt vervolgd. Mensen met aanzienlijke activa kunnen een overkoepelend aansprakelijkheidsbeleid met een extra groot bedrag in dekking willen overwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *