Home / Kosten Opstalverzekering Berekenen voor je woonhuis

Kosten Opstalverzekering Berekenen voor je woonhuis

Een opstalverzekering oftewel een woonhuisverzekering verzekert je tegen schade aan je huis. Daarmee worden de vaststaande onderdelen bedoeld. Denk aan hekken, muren, het dak etc. Dus niet je meubilair en elektronica.

Er zitten natuurlijk kosten aan een opstalverzekering. Vandaar de vraag:

Is een opstalverzekering verplicht?

Het antwoord: nee. Alleen als je een lening afsluit, dan verplicht de bank het wel. Verder is het wel aan te raden. Aangezien de kosten van schade aan je huis enorm hoog kunnen zijn. Voordat we beginnen met ontdekken wat de kosten zijn…

…gaan we eerst even kijken welke dingen nooit onder een opstalverzekering vallen:

Wat valt er niet onder de woonhuisverzekering?

Tegen het gros van de schades die je eventueel kan oplopen kan jij je verzekeren. Alleen niet tegen alles. Er zijn wat verschillen per verzekeraar, maar de onderstaande dingen vallen vaak niet onder je opstalverzekering:

 • Schade aan je huis door een aardbeving
 • Vulkaanuitbarstingen (daar hoef jij je geen zorgen over te maken in Nederland, maar verzekeraars vermelden het wel)
 • Alle schade gerelateerd aan kernreacties
 • Overstromingen
 • Beschadiging door (burger)oorlogen

Zo nu is het tijd op de vraag te beantwoorden waar het allemaal om draait:

Wat kost een opstalverzekering?

Dat ligt aan een aantal variabelen en die gaan we nu één voor één bespreken. Zodat je alle informatie hebt om een goed beslissing te maken over je opstalverzekering en de kosten die daar aan verbonden zijn…

De dekking bepaalt het grootste gedeelte

Er zijn een aantal dekkingen en die bepalen het grootste gedeelte van de opstalverzekering kosten. Hoe meer de dekking verzekert, des te meer betaal je. Het verschilt namelijk tot in hoeverre de opstalverzekering je verzekert tegen:

 • schade aan glas
 • brandschade
 • blusschade
 • rookschade
 • roetschade
 • ontploffingsschade
 • waterschade (zoals eerder te lezen vallen overstromingen hier vaak niet onder, net als grondwater overstromingen)
 • beschadiging door bliksem
 • vorstschade
 • schade door inbraak

Vroeger was er een aparte inbraak en brandverzekering, maar met de huidige opstalverzekeringen zit dat er bij inbegrepen. Er zijn 2 gangbare dekkingen. De extra uitgebreide dekking en de allriskdekking. Aan de laatste zitten meer kosten verbonden.

Eenmalige poliskosten

Het komt steeds minder voor, maar er zijn nog verzekeraar die kosten reken om je in te schrijven voor een opstalverzekering. Alleen komt dit niet vaak meer voor, want er is forse competitie op verzekeringen. Daardoor gaan de kosten naar beneden en kunnen verzekeraars het zich niet meer veroorloven om eenmalige poliskosten te rekenen.


Het berekenen van de maandelijkse kosten

De maandelijkse kosten of premie van je opstalverzekering worden door een aantal factoren bepaald. Nu heb ik goed nieuws, deze hoef je niet zelf te bereken. Dat gaat vanzelf als je jouw gegevens invoert.

Het begint allemaal met je postcode. Woon je in een gebied met veel inbraken? Of woon je in een gebied met veel grond en/of bouwproblemen? Dan zijn de kosten wat hoger. Ze berekenen daarna het volgende:


Herbouwwaarde van je huis

​Herbouwwaarde spreekt redelijk voor zich, het zijn de kosten van het herbouwen van je huis. Dus niet alleen de materialen kosten, maar ook de kosten van de aannemer etc.

Is de waarde van je huis hoger? Dan berekenen ze iets meer kosten voor je opstalverzekering.

Verder kijken ze ook nog naar het risico van je woning. Heb je een rieten dak? Dan betaal je hogere gemiddelde kosten, oftewel premie.

Daarnaast kan een luxe badkamer en/of keuken de kosten ook verhogen.

Zo, dat waren allemaal dingen die de kosten verhogen, alleen er zijn ook dingen die de gemiddelde maandelijkse kosten naar beneden brengen.

Preventie

Er zijn 2 manieren waarmee je bij de meeste verzekeraars korting krijgt op je opstalverzekering:

1. Een politiekenmerk: met dit kenmerk ben je beter beschermd tegen inbraak en verder schrikt het keurmerk ook inbrekers af. Om er meer over te lezen klik hier. Met dit keurmerk kan je korting krijgen op de kosten van je opstalverzekering.

2. Een alarmsysteem: met bepaalde alarmsystemen krijg je korting op de maandelijkse prijs. Het alarm moet dan wel aangesloten zijn bij een alarm centrale.

Afbeelding van twee sleutels

De hoogte van je eigen risico

De meeste verzekeraars hebben een vast eigen risico bij je opstalverzekering. Dus dan zijn deze kosten vast. Er zijn ook verzekeraars die geen vast eigen risico hebben. Door het eigen risico hoger te maken kan de prijs van de premie omlaag gaan. Denk hier wel goed over na. Een paar duizend euro extra eigen risico kan op de verkeerde momenten erg vervelend zijn.


Inboedelverzekering

Sluit je jouw inboedel en opstalverzekering af bij dezelfde verzekeraar? Dan kan je korting krijgen op beide verzekeringen. Soms moet je hier even goed voor zoeken of het navragen. Maar vaak kan het wel. Het is namelijk zowel in jou voordeel als dat van de verzekeraar. Dus vandaar dat de kosten wat naar beneden kunnen.

Voor jou zit er nog een extra voordeel aan:

Je voorkomt gedoe. Soms is het namelijk niet helemaal duidelijk of iets onder je inboedelverzekering of opstalverzekering valt. En dan willen verzekeraars het op de andere verzekeraar afschuiven. Dat kan natuurlijk niet als je beiden bij 1 verzekering hebt.


Garantie tegen onderverzekering

Een garantie tegen onderverzekering betekent dat je niet per ongeluk jezelf voor te weinig verzekert. En daardoor bijvoorbeeld maar de helft van de schade terug krijgt. Zorg dus dat je daar altijd garantie op hebt met je opstalverzekering. Hierdoor zijn de kosten wat hoger, maar weet je zeker dat je krijgt wat je nodig hebt.


Zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder in Nederland. Er is bijna geen wijk meer te vinden zonder zonnepanelen. Alleen vallen ze onder de opstalverzekering? Zolang ze vast aan je dak zitten meestal wel. Staan ze log op je platte dak? Dan vallen ze vaak niet onder je opstalverzekering. Die losse zonnepanelen kunnen zonder braakschade gestolen worden. Dus pas daar erg mee op.

Voordat je een opstalverzekering afsluit, controleer altijd even of ze inbegrepen zijn en zo niet, kijk dan naar aanvullende mogelijkheden. Hierdoor gaan de kosten van je opstalverzekering meestal wel omhoog.

Nu direct de kosten van een opstalverzekering berekenen

Zo nu je weet waar de kosten op gebaseerd worden is het natuurlijk tijd voor het echte werk. Bekijk via deze link de kosten van je opstalverzekering. Opstalverzekeringen in goedkope gebieden zullen zo tussen de 10 tot 25 uur per maand kosten.


Wijzigingen doorgeven

Veranderen er dingen aan je huis? Dan wil je dat zeker doorgeven, anders ben je kosten aan het maken en ben je misschien niet eens goed verzekerd. Vandaar dat je bij de volgende dingen contact op wilt nemen met de verzekeraar over de opstalverzekering:

 • Er is een grote verbouwing.
 • Je gaat je huis voor bedrijfsdoeleinden gebruiken.
 • Je verhuist naar een ander adres (geef dit door en zorg dat beiden huizen verzekerd, ten tijden van de verhuizing).
 • Je woning wordt voor meer dan 2 maanden niet bewoond.
 • Je woning wordt bewoont door krakers.

Appartementen

De opstalverzekering voor appartement is in de meeste gevallen geregeld door De VvE. De vereniging van eigenaren. Die rekenen maandelijkse kosten en die zitten vaak in je huur inbegrepen. Wil je hier meer over weten. Bekijk dan dit artikel over appartementen. Daar wordt alles nader uitgelegd.


Huur en opstalverzekering

Ben je een huurder en vraag jij je het volgende af:

Hoeveel kost een opstalverzekering?

Dan heb ik goed nieuws. De opstalverzekering kosten zit inbegrepen in je huur. Controleer wel altijd even met de verhuurder hoe het precies zit. Want het komt regelmatig voor dat het glas niet meeverzekerd is. Dus dan heb je daar kosten voor. Of je sluit het glas bij je inboedelverzekering af.


Een huis kopen in Duitsland?

Kijk het onderstaande filmpje voor meer informatie over verzekeringen in Duitsland: