Home / Inbraakverzekering – Verzeker tegen Diefstal & Inbraakschade

Inbraakverzekering – Verzeker tegen Diefstal & Inbraakschade

Stel je hebt net een heerlijke vakantie gehad. Je bent weer helemaal uitgerust en bent op de mooiste plekken geweest…

…en zodra je de oprit oprijdt zie je dat de voorkeur wagenwijd openstaat. Deze is zwaar geforceerd en het huis is een puinhoop. Alles is overhoop gehaald.

Dat is natuurlijk gigantisch vervelend en dat gun je niemand. Alleen het gebeurt. Dus wat doe je dan? En ben je verzekert? Heb je wel een inbraakverzekering?

De antwoorden op die vragen vind je in dit artikel en we beginnen met de vraag of je wel een inbraakverzekering hebt…

Valt een verzekering voor diefstal onder de opstalverzekering of de inboedelverzekering?

Een aantal jaren terug bestond er nog een aparte inbraakverzekering. Alleen nu valt deze onder je inboedel en opstalverzekering. Heb je schade aan je huis? Dan valt het onder de opstalverzekering. Zijn er dingen gestolen? Dan valt het onder de inboedelverzekering.

Dus eigenlijk is het niet de vraag of je een inbraakverzekering hebt? Maar of je een inboedel en opstalverzekering hebt.

Oké, nu dat duidelijk is gaan we bekijken wat je precies doet na een inbraak…

Onderneem deze stappen als er is ingebroken

Het is erg vervelend als er ingebroken is en om te voorkomen dat het nog vervelender wordt, is het belangrijk om de volgende stappen te volgen:

1. Stel de politie onmiddellijk op de hoogte. Bel 112 als de inbrekers nog in de buurt of het huis zijn. Is dat niet het geval? Bel dan 0900-8844.

2. Bel de bank, telefoonproviders om alles creditcards, bankpassen en abonnementen te blokkeren. (Denk er ook eventueel aan om je wachtwoorden voor social media te veranderen, dieven kunnen hiermee schade aanrichten)

3. Als laatste meld je schade bij de verzekeraar voor de inbraakverzekering. Dit kan bij de meeste verzekeraar online. Maak ook foto’s van de inbraakschade en bespreek met de verzekeraar wat de vervolg stappen zijn.

Wat krijg je na inbraak via je woonverzekering?

Bij de meeste inbraakverzekeringen ben je alleen verzekerd bij braakschade. Heb je per ongeluk de deur open laten staan? Dan houdt het voor de meeste verzekeraars op. Dus laten we van braakschade uitgaan en kijken waarop je verzekeringen kunt vergelijken:

Het huis: schade aan het huis wordt vergoed door de opstalverzekering en de dingen die gestolen worden uit het huis door de inboedelverzekering. Dit geldt mits er braakschade is.

Bijgebouw: de inbraakverzekering verzekert je ook tegen diefstal uit het tuinhuis. Sommige verzekeraar verzekeren zelfs zonder braakschade. Het bedrag dat maximaal verzekerd wordt verschild per verzekeraar.

Auto: er moet braakschade zijn en er is een maximaal vergoed bedrag. Stel je hebt je laptop in de auto liggen? Dan wordt deze niet verzekerd.

Studentenhuis: in een studentenhuis kan je pech hebben met de inbraakverzekering. Soms is er namelijk een binnenbraakmodule. Wat betekent dat? Het betekent dat er braakschade aan je kamerdeur moet zijn. Dus had je die niet op slot? Dan ben je niet verzekerd. Vandaar dat je dus een kamer met een slot erop wilt huren.

Voorkom inbraakschade en krijg korting op je verzekering

Je kunt korting krijgen op je inbraakverzekering door het politiekeurmerk. Dit krijg je alleen als je woning aan bepaalde veiligheidseisen voldoet. Verder wordt je geholpen om dit keurmerk te behalen. Dus zo kan jij je huis veiliger maken en tegelijk korting krijgen op je inbraakverzekering.

Soms geven gemeentes hier zelf subsidie voor. Vraag of ze PKVW-subsidies geven of kijk op de site van politiekeurmerk of je gemeente er bijstaat.

Hoeveel geld krijg ik vergoed? (waarschuwing)

Dat hangt natuurlijk af van je verzekering, de schade en een aantal andere zaken. Maar ik wil je vooral waarschuwen voor het volgende:

DE DAGWAARDE VAN JE INBRAAKVERZEKERING

Je spullen worden minder waard naarmate ze ouder worden. Vandaar dat de dagwaarde steeds lager wordt. Stel dus dat je nu een nieuwe bank voor 500 euro koopt? Dan is deze bank 3 jaar later geen 500 euro meer waard. Dus wordt de bank gestolen? Dan krijg je minder dan 500 euro terug.

Daarnaast zit er ook vaak een maximum aan wat je precies vergoed krijgt. Zo hebben de meeste inbraakverzekeringen een maximum van €250 voor inbraak in je auto.

Wat valt er buiten de verzekering?

Heb je een Rembrandt in huis hangen? Of heb je een juwelen verzameling waar je u tegen zegt? Of heb je een professioneel muziekinstrument van duizenden euro’s?

Dan wil je extra waakzaam zijn, want door de hoge prijs overschrijd je misschien het maximale bedrag van de inbraakverzekering, dus neem in dat geval altijd even contact op met de verzekeraar.

Inbraak is een reële dreiging

Er wordt in Nederland elke 3 minuten ingebroken en de meeste inbrekers hebben daar maar liefst 30 seconden voor nodig. Dus dat laat wel zien dat het een reële dreiging is met maar liefst 65000 inbraken per jaar.

Dus het is zeker aan te raden om je daar tegen te verzekeren met een inbraakverzekering. Want wordt er ingebroken? Dan is de schade hoog. Zo hoog dat het gros van de mensen de schade niet zelf kan betalen. Vandaar dat steeds meer mensen een inbraakverzekering afsluiten. En wat is dan de beste inbraakverzekering? Dat is voor iedereen anders en je kan het makkelijk uitvinden met het opstalverzekering vergelijkingshulpmiddel. Zodat je jezelf verzekert voor de goedkoopste prijs.

Klik hier om je beste opstalverzekering (daaronder valt de inbraakverzekering) te onderzoeken.