Home / Goedkoopste Verzekering voor je Opstal & Woonhuis

Goedkoopste Verzekering voor je Opstal & Woonhuis

Veiligheid en zekerheid zijn een van de belangrijkste behoeftes volgens de psycholoog Abraham Maslow​.


En daar wordt dan vooral je woonruimte mee bedoeld. Gebeurd er wat met je huis? Dan is dat ontzettend naar en keldert je geluk naar beneden. Gelukkige kan (een goedkope) opstalverzekering dit voorkomen.

En daar lees je meer over in het volgende stuk…

Voor wie is een woonverzekering en wat is het?

Voordat we beginnen met de goedkoopst opstalverzekering kiezen is het natuurlijk handig om te weten wat het is en voor wie.

Daar is nogal wat onduidelijkheid over zoals te zien is in het onderstaande filmpje:

Een woonverzekering oftewel opstalverzekering zorgt ervoor dat je huis verzekert is. Dus breekt er brand uit? Of is er een enorme storm en heb je schade? Dan zorgt een opstalverzekering dat het allemaal opgelost wordt en je weer snel een knus en comfortabel huis hebt. Dus een opstalverzekering verzekert je tegen schade aan je huis. En in dit artikel leer je wat de goedkoopste manier is.

Maar voor wie is een opstalverzekering nou?

Een opstalverzekering is voor iedereen die een huis of appartement koopt. Het is niet verplicht, maar wel ten zeerste aan te raden. Waarom? Omdat schade aan je huis enorm hoog kan oplopen. Dus dan moet je opeens duizenden euro’s in 1 keer betalen. Daar zitten de meeste mensen niet op te wachten.

Verder verplicht de bank vaak een opstalverzekering. Dus ga je een hypotheek afsluiten? Dan zal je een opstalverzekering moeten aanschaffen.

Nu dat duidelijk is ben je natuurlijk benieuwd wat je gaat betalen…


Wat bepaalt de prijs voor een woonhuisverzekering?

Voor niks gaat de zon op. Dus ook voor de goedkoopste opstalverzekering zal je moeten betalen. Je betaalt maandelijks een bedrag, dit noemen ze een premie. Deze premie en dus de kosten van je opstalverzekering zijn op de volgende dingen gebaseerd:

 • de locatie van je woning
 • de kosten om je hele woning te herbouwen
 • de mate waarin jij je huis wilt verzekeren
 • je schade verleden
 • beveiliging op je woning

Dat zijn een hoop dingen om rekening mee te houden. Gelukkig kan je al deze dingen hier invullen  en dan doet het hulpmiddel al het werk voor je. Hierdoor krijg jij de goedkoopste opstalverzekering voor jou situatie.

Maar je kan nog meer doen om de goedkoopste verzekering te krijgen…

…en dat lees je hieronder.

Een goedkope verzekering van je huis met deze 3 tips

Door goed te vergelijken vind je de goedkoopste opstalverzekering die bij je past. Alleen er is nog een manier om het goedkoper te maken. En de eerste tip maakt het mogelijk dubbel zo goedkoop

Sluit je goedkoopste inboedel en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af:
Hierdoor krijg je vaak korting op beide verzekeringen. Daarnaast voorkomt het ook een hoop narigheid. Soms is het namelijk niet helemaal duidelijk of de schade onder inboedel of opstal valt. De inboedelverzekering gaat over de losse dingen in je huis (denk aan meubilair etc.) en de opstalverzekering is het huis zelf. Dus als het niet helemaal duidelijk is waar het onder valt. Dan gaan verzekeraars daar over bakkeleien en kom jij daar tussenin. Op deze manier word je dus minder snel geholpen. Vandaar dat het dus handig is om beide verzekeringen gezamenlijk af te sluiten.


Boek, bril en telefoon voor afbeelding van expertise

Korting met een keurmerk
Heb je een keurmerk van de politie dat je huis veilig is? Dan krijg je vaak korting op de opstalverzekering voor je huis of appartement. Dus dan heb je al de goedkoopste prijs en dan gaat daar nog wat vanaf. Soms geldt dit ook voor alarm systemen. Alleen dat verschilt per verzekeraar.

Onderverzekering maakt de goedkoopste opstalverzekering de duurste verzekering:
De goedkoopste verzekering is niet altijd de goedkoopste verzekering. Je betaalt misschien een lage premie, maar als deze niet de juiste dingen vergoed dan ben je uiteindelijk toch duurder uit. Waarom? Omdat je dan niet het hele bedrag vergoed krijgt. Kies daarom altijd een verzekering die garantie biedt bij onderverzekering.

Zo met deze 3 tips wordt de goedkoopste opstalverzekering vinden kinderspel. Nu zijn er nog wel verschillen tussen opstalverzekeringen per verzekeraar. En dat zit in de dekking. Dus je raadt het al…

…daar gaan we het over hebben bij het volgende kopje.

Dekkingen in alle soorten en maten

De meeste verzekeraar hebben 2 soorten dekkingen qua goedkoopste opstalverzekeringen. De extra uitgebreide dekking en de allrisk dekking. Het verschil is vooral dat de allrisk je ook verzekert tegen schade die je zelf per ongeluk aanricht en tegen onverwachte gebeurtenissen. Denk dan aan iemand die je huis met graffiti bespuit of schade aan het huis door een constructiefout.


Kijk bij elke dekking wat ze dekken bij de volgende soorten schade:

 • schade door brand
 • stormschade
 • schade van een inbraak
 • bliksemschade
 • schade door water of overstromingen
 • schade die je zelf per ongeluk aanricht

Verder is het goed om te weten dat natuurrampen (aardbevingen, overstromingen), schade door kernreacties en schade door (burger)oorlogen niet worden vergoed door de (goedkoopste) opstalverzekering.


Wisselen naar een andere verzekeraar

Het wisselen van een opstalverzekering is makkelijker dat ooit tevoren. Je kunt dit tegenwoordig allemaal online doen. Bel je liever? Dan kan dit natuurlijk ook.

Bij de meeste verzekeraars sluit je een jaarcontract af en daarna is het maandelijks opzegbaar. Dus dan zit je er nog maximaal een maand vast en kan je daarna overstappen naar het goedkoopste alternatief.

Daarnaast heb altijd 14 dagen bedenktijd. Dus wil je toch niet beginnen bij een van de goedkoopste verzekeraars waar jij je bij hebt ingeschreven? Dan kan je de verzekering kosteloos en zonder reden opzeggen binnen 14 dagen.


Verhuizen of gaat de premie omhoog?

Indien je gaat verhuizen dan is het belangrijk om je opstalverzekering over te zetten. Naar het nieuwe adres. Verder wil je ook even uitzoeken hoe het zit in de tijd dat je nog in 2 huizen zit. Meestal is dit geen probleem voor de verzekeraar. Alleen wil je dit wel even controleren en verder zit er vaak een maximumtijd aan (meestal 2 maanden). En je moet dit op tijd doorgeven.

Gaat de premie omhoog? Dan kan je direct je niet meer goedkoopste opstalverzekering opzeggen. Dat geldt alleen als het een premieverhoging voor iedereen is.

Een normaal dak wat aangelegd word

De enige echte manier om een goedkope verzekering te vinden

Het is een enorme klus om de goedkoopste opstalverzekering te vinden. Je wil natuurlijke de goedkoopste verzekering, maar tegelijk ook goed verzekerd zijn. Dus je gaat opzoek…

En dan vind je meer dan 100 opstalverzekeringen. Het is natuurlijk niet te doen om al deze verzekeringen 1 voor 1 door te nemen totdat je de goedkoopste vindt. Gelukkig is daar een mooi hulpmiddel voor. Klik op deze link en vergelijk in no-time verzekeringen.

Aan de hand van de onderstaande gegevens komen de goedkoopste opstalverzekeringen naar voren:

 • locatie
 • type woning
 • oppervlakte
 • soort keuken en badkamer
 • aantal kamers
 • bouwdatum

Vervolgens kan je de eerste paar bekijken en daar nog naar de specifieke details bekijken, zodat je dit niet bij honderden verzekeringen hoeft te doen. Vervolgens help de verzekeraar je om zonder gedoe over te stappen naar de goedkoopste opstalverzekering.

Hou nog wel even rekening met de volgende dingen bij het kiezen van de goedkoopste verzekering:


Glasverzekering: deze kunnen nogal eens verschillen per verzekeraar. Kijk of je ook verzekerd bent bij hagel of als je een ruitje intikt met de verbouwing.
Inboedelverzekering: kijk of er een optie is om deze ook af te sluiten voor korting. En krijg zowel de goedkoopste inboedel als opstalverzekering.
Fundering: deze is vaak niet inbegrepen bij de opstalverzekering. Nu is de kans klein dat er iets mee gebeurd. Alleen gaat er iets mis? Dan lopen de kosten in de duizenden euro’s.

Huur je een huis?

Dan hoef jij je geen zorgen te maken over de goedkoopste opstalverzekering. Dat is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Controleer wel altijd even hoe de verhuurder verzekerd is. Want het komt nogal eens voor dat schade aan de ramen voor eigen rekening is. Dus dan moet je dat zelf verzekeren of betalen.


Vergeet geen opstalverzekering voor je vakantiehuis

Een vakantiehuisje valt niet onder de opstalverzekering van je huis. Bekijk deze pagina voor de details voor de goedkoopste opstalverzekering.