Home / Gids / Huiswaarde bepalen en wat erbij komt kijken.

Huiswaarde bepalen en wat erbij komt kijken.

Huiswaarde bepalen

De waarde van het huis bepalen is erg belangrijk. Want dit bepaalt of je alles vergoedt krijgt. De waarde wordt berekend door te kijken wat het kost om het huis opnieuw te bouwen. Voor deze waarde ben je dan verzekerd. Als deze waarde hoger is dan de echte waarde betaal je te veel premie. Maar als deze waarde lager is dan moet je bij schade bijbetalen.

Variabele huiswaarde

Er zijn een aantal dingen waar altijd naar gekeken wordt om de huiswaarde te betalen.

  • ​Woon je in een rijtjeshuis of een vrijstaand huis? Een vrijstaand huis heeft een hogere waarde.
  • Kwaliteit van de woning. Heb je een luxe badkamer en/of badkamer dan gaat de waarde omhoog. Voor de rest wordt er ook naar de fundering en het dak gekeken enzovoort.
  • Dan word er ook nog naar de inhoud van de woning gekeken. Er wordt een waarde vastgesteld per vierkante meter dan de waarde vermenigvuldigt word met de ruimtelijke inhoud van het huis.
  • De ligging kan ook nog meespelen. Als de woning slecht bereikbaar is dan zal dit voor extra kosten zorgen en dus een hogere premie.
  • Verder speelt de inflatie ook nog een rol. Eén keer jaar word de huiswaarde hier voor gecorrigeerd.

Hoe kan je onderverzekering voorkomen?

Het is erg vervelend als je onderverzekerd bent. Met schade aan je huis kunnen de kosten behoorlijk uit de hand lopen. Dit wil je dus voorkomen.

De eerste manier om dit te voorkomen is door gebruik te maken van de herbouwwaardemeter van het verbond van verzekeraars. Deze is niet bindend. Maarde uitkomst zou overeen moeten komen met de waarde die de verzekeraar heeft berekend. Als je de herbouwwaardemeter van je verzekeraar naar waarde invult dan zijn ze meestal verplicht om onderverzekering nog steeds te betalen. Maar dit moet je altijd controleren in de voorwaarden. Verder dien je dit vaak elke 5 jaar opnieuw in te om het te actualiseren.

De tweede manier om onderverzekering te voorkomen is een maximum som kiezen. Dit betekend dat je verzekerd voor een hoog bedrag wat zeker boven de herbouwwaarde ligt. Het nadeel is wel dat dit een hogere premie geeft maar je komt nooit voor onaangename verassing te staan.

Fundering

Dit zal je misschien wel al vaker hebben gelezen maar de fundering is vaak niet meeverzekerd. Let hier dus op en beslis of je deze mee wilt nemen in je verzekering.