Home / Gids / Opstalverzekering voor Appartementen

Opstalverzekering voor Appartementen

Hoe is de Opstalverzekering geregeld bij Appartementen

Een appartement kopen is net als huren een beetje anders dan een huis kopen. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten of acties die je kunt ondernemen dom je situatie te verbeterd. Bij appartementen heeft eigenlijk alles te maken met de Vereniging van Eigenaren(VvE). Het eerste wat je moet doen is kijken of de VvE een opstal verzekering heeft afgesloten.

De VvE Heeft een Opstalverzekering Afgesloten

Dit is de meest ideale situatie. Je hebt weinig te maken met de opstalverzekering. Het enige waar je op moet letten is of je appartement boven gemiddeld groot of duurder is. Als je bijvoorbeeld een appartement hebt met een jacuzzi en de rest van de appartement hebben geen jacuzzi dan kan je het appartement daarvoor bijverzekeren. Want de verzekerde som is namelijk het gemiddelde van alle appartement. Dus als je appartement een bovengemiddelde waarde heeft dan word daar geen rekening gehouden. Waardoor je onderverzekerd bent. Dan moet je dat verschil zelf betalen

Wat als de VvE niet actief is

Als er geen Vereniging van eigenaren actief is. Dan is het handig om deze te activeren. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk. Als je in Den Haag, Rotterdam, Schiedam of Vlaardingen woont dan is het makkelijker. Daar zijn instanties om de VvE te activeren. In andere steden is het ook mogelijk. Daar zijn alleen geen speciaal opgerichte instanties die je daar mee helpen. Mocht het uiteindelijk niet lukken om de VvE op te richten dan moet je zelf een opstalverzekering afsluiten. Helaas wil niet elke verzekeraar een los appartement zonder VvE verzekeren dus er zijn wat minder opties.

Eigenarenbelang

Dit werd al kort genoemd in de inleiding. Het kan zo zijn dat het appartementen complex 2 miljoen kost. Dus de herbouwwaarde is 2 miljoen. Als er 10 appartement zijn betekend dat 200.000 euro per appartement. Als alleen jouw appartement een uitgebreide badkamer(jacuzzi en luxe douchecabine) en een speciale keuken met kookeiland heeft. Dan is de individuele waarde van het appartement hoger. Dus dan kun je dit bij de inboedelverzekering erbij verzekeren.