Home / Dekking Opstalverzekering – Schade Water/ Riolering/ Storm

Dekking Opstalverzekering – Schade Water/ Riolering/ Storm

Ga je een huis kopen? Of ben je benieuwd of je huis wel voldoende verzekerd is? Dat ga je ontdekken in dit artikel. Het hangt allemaal af van de dekking van je opstalverzekering.

Voor dat we gaan bespreken hoe het zit met lekkage, gaslekken, waterschade is het goed om te weten dat een opstalverzekering een goede investering is. Het is niet verplicht, maar banken verplichten het als je een hypotheek wilt afsluiten…

Dit doen ze met een reden. Schade aan je huis kan enorm oplopen. Dus laten we meteen beginnen…

Wat dekt een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is voor het huis en alles wat er vast aan zit. Denk aan het dak, de muren, de verwarming, het toilet en de keuken. Verder vallen bijgebouwen ook onder de dekking, dus je schuurtje en/of garage vallen daar ook onder.

Nu zijn er 2 gevallen die zowel onder de inboedel als opstalverzekering dekking kunnen vallen. Daarmee moet je dus even goed opletten:

De vloer: er zijn een hoop soorten vloeren. Het enige wat je hoeft te weten is of de vloerbedekking vast zit aan de ondergrond. Dus is de vloerbedding bevestigt of gelijmd aan de vloer? Dan valt het onder de opstalverzekering dekking. Heb je een kliklaminaat of ligt de vloer er los op? Dan valt het niet onder de opstalverzekering maar moet je het verhalen bij je inboedel verzekering.

De koelkast: de meest koelkasten vallen onder de inboedelverzekering dekking. Waarom? Omdat ze niet vastzitten aan het huis en je zo verplaatsen. Maar er zijn ook inbouwkoelkasten. Deze kan je dus niet zomaar verplaatsen. Deze vormen een uitzondering en vallen wel onder de opstalverzekering.

Nu we weten wat onder de dekking valt, is de volgende stap om te kijken wat voor schade onder de opstalverzekering dekking valt. Let goed op, er zijn kleine verschillen tussen verzekeraars, maar de onderstaande lijst geeft een goede indruk:

 • ontploffingsschade (door bijvoorbeeld een gaslek)

 • schade door brand (daaronder valt ook blus-, rook-, en roetschade)

 • schade door water (lekkage, neerslag en vorst)

 • stormschade

 • schade door een blikseminslag

 • schade door inbraak of diefstal

Er zijn helaas ook een aantal dingen die niet gedekt worden en die lees je hieronder.


Wat wordt er niet gedekt

 • waterschade door een dijkdoorbraak
 • atoomkernreacties
 • vulkaanuitbarstingen
 • aardbevingen
 • schade door (burger)oorlogen
 • schade door onvoldoende onderhoud

Daarnaast dekt de opstalverzekering niet altijd glasschade en schade aan de fundering. Controleer deze dus altijd goed. Maar hier lees je meer over verderop in dit artikel.

Je bent niet vergoed tegen vulkaanuitbarstingen


Wat vergoed een Extra uitgebreide of Allrisk opstalverzekering?

Vroeger waren er een hoop dekking. Zo was er een opstalverzekering met alleen een branddekking. Tegenwoordig zijn er eigenlijk nog maar 2 dekkingen. De extra uitgebreide dekking en de allrisk dekking. De allrisk dekking is natuurlijk de dekking die de meeste dingen dekt. Deze heeft daardoor natuurlijk ook een wat hogere premie.

Het grote verschil is vooral dat een allrisk dekking je ook verzekert tegen schade door eigen schuld. De allrisk opstalverzekering dekt eigenlijk alles wat ze niet uitsluiten. Dus ze hebben een lijst met dingen die ze niet verzekeren en de rest is wel verzekerd.

Nu weet je de basis over dekkingen van opstalverzekeringen. Bekijk de vergelijker van opstalverzekering.org om de beste opstalverzekering te vinden. Bij elke opstalverzekering staat mooi beschreven wat de dekking is, de kosten van de premie en wat je eigen risico is.

Vergeet ook niet het volgende stukje te lezen als je interesse hebt in korting op je inboedel- en opstalverzekering:


Inboedel- en opstalverzekering ineen

Er zijn 2 redenen om je inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten:

1. Korting: je krijgt eigenlijk altijd korting als je ze samen afsluit.

2. Het is gemakkelijk: je kan namelijk al je schade met 1 verzekeraar regelen, verder is er ook geen onduidelijkheid over wie er moet vergoeden (de inboedelverzekeraar of de opstalverzekeraar).

Dit waren de grote lijnen, maar er zijn nog een paar kleine dingetjes waar je op wilt letten:


Fundering

De fundering valt vaak niet onder de extra uitgebreide dekking en de allrisk dekking. Alleen met een heftige brand of explosie door een gaslek kan er wel schade aan de fundering ontstaan. Dat is meestal geen goedkoop grapje…

Alleen al het constateren van de schade kan tussen de 2500 en 5000 euro kosten. Laat staan de reparatie zelf. Dus als je niet onverwacht voor deze kosten wilt opdraaien, dan doe je er goed aan om te zorgen dat het ook onder je dekking valt.


Extra kosten

Schade aan je huis is al vervelend genoeg. Alleen houdt het daar vaak niet bij op. Soms moet je als je pech hebt ergens anders verblijven. Verder zijn er bereddingskosten (om toekomstige schade te beperken), opruimingskosten, saneringskosten voor grond(water)verontreiniging, schade aan je tuin en verplichte veiligheidsmaatregelen van de gemeente.

Het is wel zo fijn als je deze ook vergoed krijgt. Dus kijk altijd of deze onder je dekking van de opstalverzekering vallen.

omgekiept huis


Eigen Risico

Nu kan ik me voorstellen dat je het volgende denkt:

Wat heeft het eigen risico nou te maken met de dekking?

Het antwoord:

In principe niks. Alleen hebben verschillende verzekeraars ook verschillende eigen risico’s. Dus zodra je een één of meerdere opstalverzekeringen hebt gevonden met de juiste dekking, wil je ook even naar het eigen risico kijken. Zodat je weet of de hoogte van het eigen risico wel bij jou als persoon past.


Glasverzekering

Ga je bijna een opstalverzekering afsluiten? Controleer dan nog even de dekking voor glasschade. Er zijn namelijk een groot aantal verzekeringen die geen dekking geven voor glas in een extra uitgebreide opstalverzekering.

Verder kan het zijn dat de herbouwwaarde van je huis erg hoog is. Dan is het soms handig om een aparte verzekering voor het glas af te sluiten.

Heb je een allrisk opstalverzekering? Dan zit glas er vaak wel bij, maar controleer het wel even voor de zekerheid.

Nadat je jouw dekking tegen glas hebt geregeld wil je nog even naar het volgende kijken…


Garantie tegen onderverzekering

De meeste verzekeraars geven garantie tegen onderverzekering bij een opstalverzekering. Dus het is bijna niet nodig om het te noemen…

…maar er zijn nog een paar verzekeraars die het nog niet doen. Dus pas daar mee op. Is er geen garantie tegen onderverzekering en is de waarde niet goed bepaald? Dan krijg je niet alle schade vergoed. Daarom wil je dus altijd voor een opstalverzekering gaan die wel garantie biedt tegen onderverzekering.


Appartement

Koop je een appartement? Dan regelt de VvE (vereniging van eigenaren) de opstalverzekering. Controleer altijd even goed wat voor dekking ze hebben afgesloten. Verder kan het zo zijn dat je glasschade zelf moet bijverzekeren (dat kan bij de inboedelverzekering).

Bekijk deze pagina voor meer informatie over opstalverzekeringen voor appartementen.

Veel flatgebouwen

Huren?

Voor huurders geldt dat de verhuurder je opstalverzekering regelt. Hier geldt ook weer hetzelfde voor de glasverzekering. Deze wil je altijd even controleren.


Verbouwing en weinig thuis

Let goed op als je huis niet bewoond is of als je gaat verbouwen. Meestal zijn de dekking dan minder. Bel hierover altijd even je opstalverzekering om te kijken hoe het precies werkt en jezelf  te verzekeren ten tijden van de verbouwing of de afwezigheid.

Dat geldt ook voor verbouwingen. Meestal verzekeren ze maar 1 huis. Dus zorg dat ze beiden verzekerd zijn of ben je bewust van wat wel en niet onder de dekking valt.