Home / Rieten Dak Verzekeren? Dak van je Huis Verzekeren

Rieten Dak Verzekeren? Dak van je Huis Verzekeren

Het dak van je huis verzekeren – Hoe is dit regeld?

Voor een woningverzekeraar is het dak het belangrijkste deel van uw huis. Waarom? Want het is de poort naar veel grotere schadeclaims als het eenmaal is geschonden.

Het dak is de eerste laag waar wind, hagel, bosbrand en andere gevaren echt beginnen op in te spelen,”zegt Tim Janssen, hoofdingenieur bij het Univé Verzekeraars.” Bij meer dan 90 procent van de hagel- of windclaims is er een uitkering ten opzichte van de dakbedekking.

Bij een verzekering is veel afhankelijk van je dak.

Omdat verzekeraars een gevestigd belang hebben in uw dak, rekenen zij uw woningverzekering dienovereenkomstig aan, op basis van de deugdelijkheid van de constructie en wat het hen kost om deze te vervangen. Merk ook op dat de premieprikkels en ontmoedigingen voor daktypes sterk verschillen per bedrijf en per locatie.

Als je in de buurt van een bosbrandgebied woont, betaal je veel als je dak bestaat uit cederhouten shakes in vergelijking met asfalt shingles die vlamvertragend zijn, of een metalen dak dat niet verbrandt “, zegt Robert Hunter, verzekeringsdirecteur van de Consumentenbond van Nederland. Sommige bedrijven zullen zelfs bepaalde daktypes, zoals houtsnippers, niet verzekeren in gebieden met een hoog brandrisico “.

Hunter zegt om met uw huisverzekeringsagent of makelaar te controleren alvorens u uw dak bouwt of vervangt om te zien welke invloed uw dakingstype zou kunnen hebben op uw premie. Bedrijven gaan steeds meer over op’ reële contante waarde’ dekking voor een dak en betalen niet de volledige vervangingskost,”voegt hij eraan toe

Beslissing maken over de keuze van je dak en het verzekeren ervan

Opstalverzekering.org heeft de hulp ingeroepen van Jasper en Alex, een Dakdekker expert voor dakdekkersonline, een nationale dakbedekkingsdistributeur gevestigd in Amsterdam. Om de voor-, nadelen en ballparkkosten van de vijf belangrijkste dakbedekkingsproducten door te nemen, om u te helpen uw mogelijkheden te beperken.

De kostprijsnoteringen zijn uitsluitend voor materiaalkosten. Voor de werkelijke kosten van dakvervanging stelt Alex voor om de regel “een derde, een derde, een derde, een derde” van de industrie te gebruiken, wat betekent dat je een derde kunt betalen voor dakbedekkingsmaterialen, een derde voor arbeid en een derde voor winst en administratie van aannemers.

Dak gemaakt van Asfalt

Zwart dak van asfaltKosten: €82 tot €85 per vierkante meter voor enkellaags dak (of “drie tab”); €103 tot €112 per vierkante meter voor architectonische shingles.

Materiaalkosten voor 2.500 vierkante meter huis: €2.460 tot €2.550 voor drietab; €3.090 tot €3.360 voor architectonisch.

Levensduur: Volgens Bergquist, 15 tot 20 jaar voor drie tab, 20 tot 25 jaar voor architectuur.

Constructie: Asfalt wordt in een glasvezelkern gegoten en vervolgens wordt het materiaal bedekt met gekleurde korrels. Eenlaags shingles zorgen voor een vlakke uitstraling; dubbellaags architecturale shingles geven een textuur.

  • Pros: Dit goedkoopste dakbedekkingsmateriaal is lichtgewicht, brandwerend, brandwerend, economisch te installeren, beschikbaar in verschillende kleuren en kan over een bestaand dak worden geïnstalleerd.
  • Cons: Shingles vervagen, worden bros, trekken schimmel en meeldauw aan en kunnen uitwaaien bij hoge wind.

Goed om te weten:

Shingles verouderen meer dan alle andere daktypes en kleur is een grote factor “, zegt Alex. Hoe lichter de shingle, hoe langzamer het wordt.
Gebruik het underlayment systeem van de fabrikant,”stelt Bergquist voor. Voor minder dan €1.000 (extra) draag je een veel beter dak “.
Lichtgewicht dakspanen hebben de voorkeur boven zwaardere dakvarianten in seismische gebieden, waar de dakbedekking kan worden beschadigd door aardbevingen in de onderliggende delen van het gebouw.

Een Dak Gemaakt van Normale Dakpannen Verzekeren

Een normaal dak wat aangelegd wordKosten: €80 tot €100 per vierkant (100 vierkante voet) voor beton; €250 tot €500 per vierkant voor klei.

Materiaalkosten voor 2.500 vierkante meter huis: €2.400 tot €3.000 voor beton; €7.500 tot €15.000 voor klei.

Levensduur: Een levensduur wanneer geïnstalleerd met geluidsondersteunende installatie, zegt Bergquist.

Constructie: Gevoerde klei wordt gevormd, geglazuurd of geschilderd en vervolgens gebakken. Voor betonnen tegels – zand en verpulverde rots worden met beton gemengd, getint en vervolgens in mallen gegoten.

  • Pros: veelzijdige tegels bieden een breed scala aan uiterlijk, zullen niet verbranden, rotten of insecten aantrekken en zorgen voor optimale isolatie op zolder.
  • Cons: Klei tegel is duur, en sommige types kunnen barsten onder de voet als er ooit iemand moet rondlopen. Elke tegel voegt gewicht toe aan de structurele ondersteuning van de woning. De potentiële vervangingskosten kunnen leiden tot hogere tarieven van de Woonhuisverzekering.

Goed om te weten:

Het interessante kenmerk van kleipanelen is dat het het enige dakproduct is dat niet vervaagt maar donkerder wordt “, zegt Jasper. Zelfs de betonnen tegel zal vervagen “”.
Betonnen tegels zijn zwaarder en sterker dan klei “, zegt Alex Wanneer je in hagel komt, heeft beton daar een aantal voordelen “.
Betonnen tegels gevormd om eruit te zien als houtsnippers kunnen een goed alternatief zijn voor hout in brandwerende plaatsen.

Dak van Houtschotten

Kosten: €175 tot €275 per vierkant (100 vierkante voet), afhankelijk van de graad.

Materiële kosten voor 2.500 vierkante meter huis: €5.250 tot €8.250.

Levensduur: 15 tot 20 jaar, volgens Jasper.

Bouw: grove houten shakes zijn met de hand gesneden uit ceder-, roodhout- of dennenbomen, terwijl houten shingles machinaal worden verwerkt.

  • Pros: Naast hun tijdloze uiterlijk kunnen goed geïnstalleerde houten shakes zorgen voor een goede isolatie.
  • Cons: Houten shakes zijn duur om te kopen en te installeren, hebben weinig of geen bescherming tegen brand, kunnen vervormen na verloop van tijd en kunnen gevoelig zijn voor rot. Verzekeraars zullen bijna zeker een premie in rekening brengen om een trildak te verzekeren.

Goed om te weten:

Hoewel sommige fabrikanten hun shakes met een brandvertrager impregneren om aan de brandveiligheidsnormen te voldoen, vraagt Jasper zich af hoe lang de behandeling effectief zal blijven. De meeste dakbedekkingsproducten worden in hun maagdelijke staat beoordeeld als ze uit de fabriek komen, maar het is onduidelijk hoe lang dat in de loop der tijd zal duren,”zegt hij.
Neem contact op met uw verzekeraar voordat u zich aan hout verbindt. Waar ik in Noord Holland opgroeide, zullen ze je niet schrijven met houtschudden “, zegt Alex. Sterker nog, sommige verzekeraars zullen de kosten van uw eigen risico’s verhogen vanwege houtschokken.

Dak gemaakt van Metaal

Kosten: €110 tot €250 per vierkant (100 vierkante voet).

Materiaal kosten voor 2.500 vierkante meter thuis: €3.300 tot €7.500, -.

Levensduur: Een levenslange levensduur, maar de oppervlakte kan het opnieuw bekleden vereisen, zegt Bergquist.

Constructie: in een traditionele installatie worden dunne platen van roestvrij staal, aluminium, koper of zink gemeten, in panelen gesneden en gefelst om op maat te worden gemonteerd over een waterdichte onderlaag van het dak. Metaal kan ook worden gevormd om houtschudden, dakspanen en zelfs tegels of leisteen te simuleren.

Voors: Metaal is licht, duurzaam en lacht van vuur, rot en insectengevaar dat andere soorten dakbedekking plaagt. Metaal reflecteert ook de zonnestralen, waardoor zolders koeler blijven.

Cons: De hogere prijs van Metal kan sommige huiseigenaren ontmoedigen. Sommige metalen daken kunnen ook rumoerig zijn bij regen of hagel en vertonen oppervlakdeuken.

Goed om te weten:

Professionele installatie is de sleutel tot een lange levensduur van een metalen dak. Metalen daken zijn zeer gevoelig voor galvanische actie “, zegt Alex. Als verschillende metalen elkaar raken, krijg je een gat van corrosie waar die metalen elkaar raken.
Het gebruik van een lokale dakdekker kan u geld besparen omdat metalen daken maar zo dik zijn, en dakdekkers gebruiken meestal een lokale winkel of vormen ze zelf,” zegt Jasper.

Verdiep je verder over het verzekeren van je woning.

Ben je nog niet uitgeleerd over het verzekeren van je woonhuis dan helpen we je graag verder op onze website.