Home / Recreatiewoning en Chalet Verzekeren, Ook Voor Stacaravan!

Recreatiewoning en Chalet Verzekeren, Ook Voor Stacaravan!

Er is niks heerlijker dan je zo nu en dan terug trekken in je recreatiewoning of chalet. Hoe zou het zijn als dat opeens niet meer zo kunnen? Vervelend toch…

Daarom zijn er verschillende verzekeringen voor recreatiewoningen. Zodat als er wat gebeurt, het binnen de kortste keren is opgelost en je weer lekker van je chalet of caravan kan genieten. Voordat we het over het verzekeren gaan hebben, moeten we eerste even kijken wat er onder een recreatiewoning valt.

Wat is een recreatiewoning?

De definities verschillen een beetje per verzekeraar maar meestal komt het neer op het volgende:

Een vakantiehuis of recreatiewoning is een huis dat men huurt of koopt om de vakanties door te brengen en bestaat ten minste uit een woonkamer, keuken, slaapkamer, een wc, douche en een terras om buiten te kunnen vertoeven. (Bron: Encyclo)

En een caravan of tenthuis valt er ook onder.

De dingen die er bij de meeste verzekeraars niet onder vallen:

  • Permanente woningen
  • Woonboten
  • Appartementen

Kijk dit altijd even per verzekeraar na, dit moeten ze duidelijk in de polis vermelden.

Is het verplicht?

Koop je een recreatiewoning of chalet zonder hulp van de bank? Dan is het niet verplicht. Koop je een recreatiewoning of chalet met behulp van de bank? Dan verplicht de bank je vaak om een opstalverzekering af te sluiten.

Misschien wordt het je niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten voor je appartement of chalet. Toch is het ten zeerste aan te raden, want als er iets met gaat met je vakantiehuis, dan lopen de kosten enorm op.

Daarnaast is de kans dat er iets gebeurt met je recreatiewoning of chalet ook groter. Dat komt doordat het vaker onbeheerd is.

Let op met verhuur van je vakantiehuis

Door Airbnb is het makkelijker dan ooit te voren om je recreatiewoning of chalet te verhuren. Daardoor krijg je dus wat extra geld binnen. Alleen moet je wel even controleren of je verzekering je dan wel beschermd. De meeste verzekeraars zijn hier vrij modern in, maar niet allemaal. Dus je wilt altijd even controleren of je verzekerd bent bij schade door een huurder.

Verschil opstalverzekering en inboedelverzekering

De opstalverzekering verzekert het vaste deel van het huis en de inboedelverzekering is voor de losse delen in het huis (denk dan bijvoorbeeld aan meubels). Deze kun je meestal tegelijk verzekeren.

Een scheef vakantiehuis op het strand

Verzekeringen voor het buitenland vergelijken

De meeste verzekeringen verzekeren recreatiewoningen en chalets in Nederland, België en Duitsland. Is het daarbuiten, dan heb je minder keus qua verzekeraars.

Zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder en je ziet steeds meer mensen ook zonnepanelen hebben op hun recreatiewoning of chalet. Dat is natuurlijk hartstikke modern. Heb je zonnepanelen op je vakantiehuis of overweeg je het? Kijk dan altijd even wat de verzekeraar er mee doet. Want op de meeste sites valt er nog niks over te vinden. Sommige vermelden dat je het apart moet aangeven en verzekeren.

Dus heb je zonnepanelen? Dan zal de verzekeraar dat automatisch regelen. Je moet dit echt even doorgeven.


Eigen Risico

Net zoals de meeste verzekeringen heb je bij recreatiewoningen en chalets ook een eigen risico. Het bedrag verschilt per verzekeraar. Meerdere verzekeraars hebben een eigen risico wat rond de €100 ligt.


Brand in je stacaravan of chalet

Dit valt onder de verzekering. Heb je een aparte opstal- en inboedelverzekering? Dan moet je de schade over beiden declareren.


Wat is niet verzekerd?

Waar je vooral mee moet opletten is achterstallig onderhoud of nalatigheid. Laat je de deuren opstaan en gebeurt er wat? Dan ben je niet verzekerd. Onderhoud je het huis niet? Dan ben je niet verzekerd. Daarnaast zijn natuurrampen ook niet verzekerd.

Als laatste hangt het nog af van de dekking. Hoe meer premie je betaalt, des te beter ben je verzekerd.

Welke dekking en verzekeraar bij je past? Dat vind je uit met het hulpmiddel van opstalverzekering.org. Klik op de link hiervoor en vergelijk razendsnel opstalverzekeringen, zodat je chalet en recreatiewoning goed verzekerd is.