Home / Brandverzekering – Uitleg Gemiddelde Prijs en Wat Dekt Het

Brandverzekering – Uitleg Gemiddelde Prijs en Wat Dekt Het

Een brand in je huis kan enorm veel schade aanrichten. Heb je erg veel pech? Dan kan je niet eens meer in je huis wonen. Daarnaast is brandschade ook enorm prijzig. Bedenk maar eens hoeveel geld je in de woonkamer geïnvesteerd hebt (banken, Tv’s, tafels, stoelen etc.).

Vandaar dat een brandverzekering gigantisch belangrijk is en dat je precies wilt weten hoe het zit.

Gelukkig is er goed nieuws:

Je hoeft geen aparte brandverzekering af te sluiten. Deze valt namelijk onder de:

Opstalverzekering &   inboedelverzekering

De opstalverzekering verzekert je tegen schade aan het huis en de inboedelverzekering verzekert je tegen schade aan dingen in het huis. Denk dan bijvoorbeeld aan meubels. Dus heb je een opstal- en inboedelverzekering? Dan zit je goed qua brandverzekering.


Wat valt er onder de brandverzekering voor je huis, appartement of woning

Er zijn een hoop manieren waarop brand schade kan veroorzaken. En voor de meeste ben je verzekert. Dit wil je wel altijd even controleren, want het hangt ook af van je dekking. Dus heb je een extra uitgebreide dekking of een allrisk dekking. Dus naast de schade van brand wil je ook naar de volgende dingen kijken:

 • Schade door het blussen van de brand (dingen kunnen hierdoor nat worden of schuim kan schade achterlaten)
 • Schade door rook (denk aan een zwartgeblakerd plafon)
 • Schade door roet
 • Smelt- en schroeischade
 • Schade door ontploffing
 • Schade door Blikseminslag
 • Doorbranden van apparatuur
 • Gevolgschade

Het laatste puntje bespreek ik nog wat uitgebreider in het volgende kopje:


Gevolgen van brandschade

Een brand is al erg genoeg, vandaar dat een brandverzekering ook zo fijn is. Alleen er is meer dan alleen de brand. En de kosten die daar bij komen kijken. Zo heb je ook nog de volgende kostenposten

 • Opruiming: alle restanten moeten opgeruimd worden en de schoonmaakwerkzaamheden moeten vaak gedaan worden door een professioneel bedrijf.
 • Opslagruimte: je overgebleven spullen kunnen niet in het huis blijven staan, omdat dit niet meer waterdicht is en niet meer veilig voor inbrekers.
 • Woonruimte: je moet tijdelijke ergens anders wonen totdat het huis herstelt is.

Het is natuurlijk fijn als deze dingen zijn inbegrepen bij je brandverzekering. Want dat zijn toch behoorlijke extra kosten. Gelukkig hebben brandverzekeringen hier ook een regeling voor. Soms krijg je zelfs het vervoer en eten hiervoor vergoed.

Let wel op:

Hier zit altijd een maximum bedrag aan, meestal zijn deze bedragen ruim en lopen te bijvoorbeeld tot € 10.000, maar dat verschilt per brandverzekering.

Brandweer mannen bij grote brandschade

Schade melden

Stel er is brand geweest in je huis, wat doe je dan?

Je wilt deze schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar melden. Waarom? Omdat je dan precies weet wat de procedure is. Doe je dit niet? Dan kan het zijn dat je bepaalde dingen niet verzekerd krijgt.

Soms sturen je zelfs een schade-expert om alles goed te laten bekijken (dat zit natuurlijk inbegrepen bij je brandverzekering)

Is de brand enorm? Dan wordt dit al door of via de brandweer gedaan.


Aansprakelijkheid

Stel iemand anders veroorzaakt de brand. Dus bijvoorbeeld je loges of huisdieren. Dan val je vaak buiten de brandverzekering. Wil je dat ook verzekeren? Dan ga je voor de aansprakelijkheidsverzekering. Stel nu dat je de mobiel van je buurman laat vallen of je buurvrouw struikelt over het tapijt en breekt iets? Dan ben je daar ook tegelijk tegen verzekerd.


Een brandverzekering voor een huurwoning

Hoe zit het met een brandverzekering voor de huurwoning? Daar zitten 2 kanten aan:
De huurder regelt de opstalverzekering en je moet zelfs de inboedelverzekering regelen. Dat is dan je brandverzekering.

Brand voorkomen

Een brand voorkomen is altijd mooi meegenomen. Vandaar dat het zeker aan te raden is om naast je brandverzekering een rookmelder aan te schaffen. Hierdoor wordt veel brand voorkomen en daarnaast wordt de schade wordt beperkt.

Wat zijn de gemiddelde prijzen per maand om een brandverzekering af te sluiten?

Een brandverzekering is dus een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Die kun je in het goedkoopste geval al voor 20 euro per maand afsluiten. Daarmee heb je dus wat vroeger een volledige brandverzekering was. Deze prijzen variëren natuurlijk, naar gelang je wensen.

Haar naar deze pagina om opstalverzekeringen te vergelijken.