Home / Opstalverzekering voor Appartement – Verzekering Verhuurder of zonder VVE

Opstalverzekering voor Appartement – Verzekering Verhuurder of zonder VVE

Heb je een appartement gekocht en ben je benieuwd of je een opstalverzekering nodig hebt? Dan heb ik voor de meeste mensen goed nieuws. Voor de meeste appartementen is de opstalverzekering al geregeld en betaal je daar voor in je servicekosten of huur.

Maar je wilt natuurlijk 100% zeker weten of de opstalverzekering voor je appartement wel goed geregeld is. Dus laten we dat stap voor stap gaan bekijken hoe je dit controleert. Verder ontdek je een aantal dingen waar je op moet letten als je gaat verbouwen.

Laten we snel beginnen en wel met de VvE…

Een appartement met of zonder VvE

De meesten appartementencomplexen hebben een VvE (Vereniging voor eigenaren), deze regelen de onderhoud van het gebouw en zorgen ook voor een opstalverzekering. Waarvoor je maandelijks betaald.

Dus de eerste stap:

Controleer of er een VvE is. Is die er? Dan is je appartement verzekerd en mag je het onderstaande stukje overslaan en verder lezen bij het volgende kopje (over de appartementsclausule). Is er geen VvE? Dan zijn er 2 opties:

1. Activeer de VvE: het is wettelijk verplicht voor appartementencomplexen om een VvE te hebben, alleen in werkelijkheid valt dat vies tegen. Zo heeft 20% van de appartementen in Den Haag geen VvE. Het is altijd aan te raden om deze te activeren. Voor meer daarover bezoek de site van de consumentenbond.

2. Sluit zelf een opstalverzekering af: dit is wel wat lastiger, want maar de helft van de verzekeraar biedt deze mogelijkheid. Maar het is zeker mogelijk en verstandig.


Zonder appartementsclausule bij je woonhuisverzekering loop je gevaar

Verzekeraars vergoeden geen schade aan je appartement door eigen schuld. Maar wat nou als een van je buren je schade toebrengt? Is het de schuld van de buren? Dan kan het zijn dat de verzekeraar dat niet onder de opstalverzekering vindt vallen…

…en probeer de schade maar eens te verhalen op je buren (dat is vervelend en lukt vaak niet).

Om dit te voorkomen bestaat er een appartementenclausule. Deze zorgt ervoor dat je verzekerd bent als iemand anders schade aanricht.

Controleer dus altijd of deze clausule aanwezig en overweeg deze af te sluiten.


Is mijn mooie nieuwe badkamer en splinternieuwe keuken ook verzekerd?

Het antwoord:

Nee, tenzij je het apart hebt bijverzekerd. De opstalverzekering wordt geregeld door de VvE en deze reken met een gemiddelde appartement waarde. Stel dat deze waarde €50.000 is en je koopt een nieuwe keuken voor €15.000 en een Jacuzzi van €5000 euro. Dan is de waarde van je appartement veel hoger dan die €50.000. Dus brandt je appartement af? Dan krijg je een appartement van die lage waarde.

Gelukkig kan je daar wat tegen doen. Je kunt dit namelijk bijverzekeren bij het eigenarenbelang. Dat valt onder de inboedelverzekering.

Dat wil je ook doen voor:

  • Pakketvloeren
  • Vloerverwarming
  • En alle andere dure verbouwingen

Het is niet verplicht om deze dingen bij te verzekeren, maar het is zeker aan te raden, aangezien het enorm prijzig is om opnieuw zelf de keuken te betalen.


Wat is de prijs voor een brandverzekering voor je appartement?

Tegenwoordig valt een brandverzekering onder de opstalverzekering. Dus als er een VvE is of als je zelf een opstalverzekering hebt afgesloten, dan hoef jij je daar geen zorgen over te maken. Controleer dus wel altijd of er een VvE is en controleer ook of er een appartementenclausule is, want anders ben je misschien niet verzekerd tegen brand die door iemand anders wordt veroorzaakt.

LET OP:

Controleer ook altijd even of glasschade meeverzekerd is. Want dat valt niet altijd onder de opstalverzekering. Controleer dat met de VvE of met de opstalverzekering.


Huren

Huur je een appartement? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. De opstalverzekering wordt geregeld door de verhuurder. Deze is verplicht om een opstalverzekering af te sluiten.

En hoe zit dat met de brandverzekering?

De verhuurder betaald schade aan het appartement. En dus niet de schade aan je inboedel (meubels etc.). Om je daar tegen te verzekeren heb je een inboedelverzekering nodig.

WAARSCHUWING VOOR HUURDERS:

Controleer altijd even of je verhuurder een glasverzekering heeft afgesloten. Helaas zijn er verhuurders die dit niet doen. Dus dan wil je dat weten, zodat jij je bewust bent van het risico of eventueel een aparte glasverzekering kan afsluiten.

Voor meer hier over bekijk even de deze pagina over huurwoningen.

Wil je opstalverzekeringen vergelijken? Klik hier om het vergelijk hulpmiddel te gebruiken.