Home / Opstalverzekering Vergelijken Voor Je Woonhuis

Opstalverzekering Vergelijken Voor Je Woonhuis

Een opstalverzekering vergelijken is enorm belangrijk en wel om 2 redenen:

1. Doe je het verkeerd? Dan kost het je bakken met geld en dat moet je dan op onverwachte momenten betalen.

2. Het zorgt ervoor dat jij altijd een dak boven je hoofd hebt en op een comfortabele manier kan leven.


Er zijn honderden woonverzekeringen te vergelijken. Het is dus onbegonnen werk om dit allemaal zelf te doen. Gebruik daarom het onderstaande hulpmiddel om de beste opstalverzekering te vinden. En lees onder het hulpmiddel wat er allemaal bij komt kijken om een opstalverzekering vergelijken.

Waarom een woonverzekering vergelijken?

Dit doe je zodat je niet duizenden euro’s hoeft te betalen bij schade aan je huis. Deze schade kan ontstaan door:

 • Brand
 • Storm
 • Inbraak
 • Bliksem

En nog veel meer…

Vandaar dat het opstalverzekering vergelijken erg belangrijk is, je wilt namelijk dat je verzekerd bent voor al deze dingen.

Toch is deze verzekering niet verplicht volgens de wet. Alleen verplicht de bank het je wel om een opstalverzekering af te sluiten als je een hypotheek wilt afsluiten. Daarnaast zijn de kosten van schade zo hoog, dat de meeste mensen die niet uit eigen zak kunnen en willen betalen

Vergelijk je woonhuisverzekering op de volgende punten:

De premie: deze is natuurlijk logisch. Vergelijk een opstalverzekering hier zeker op. Alleen ga niet zomaar voor de eerste goedkope premie die je ziet, want dan krijg je waarschijnlijk ook het minste dekking van je opstalverzekering. Deze premie is gebaseerd op je herbouwwaarde en de dekking die je hebt.

De Dekkingen: er zijn verschillende soorten dekkingen, denk aan de extra uitgebreide dekking en de allrisk dekking. Hoe meer jij je verzekert hoe duurder, maar natuurlijk veiliger.

Opzegtermijn: sommige verzekeraars hebben een beter opzegtermijn dan andere, kijk daarom altijd even bij het vergelijken van je woonhuisverzekering wat de termijnen zijn. Wil je verhuizen? Kijk dan ook even of ze flexibel met verhuizingen zijn.

Een tip voor de goedkoopste opstalverzekering

Een manier om een goedkopere opstalverzekering te krijgen is door de inboedel en opstalverzekering samen te vergelijken. Bij veel verzekeraars krijg je namelijk korting als je alle verzekeringen van je huis tegelijk afsluit bij dezelfde verzekeraar.

Daarnaast is er nog een voordeel:

Stel je hebt een opstalverzekering bij Pietje en een inboedelverzekering bij Jantje. En nu gaat er iets mis…

Wil je dan tussen een juridisch gevecht komen van Pietje en Jantje? Nee? Dat dacht ik al. Je wilt natuurlijk dat je huis gerepareerd wordt. En wel zo snel mogelijk. Dus daarom is het handig om beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Pas op met onderverzekering

Je goedkoop verzekeren is in principe makkelijk:

Je verzekert je voor zo min mogelijk. Alleen gebeurt er dan wat met je huis? Dan geeft de verzekering je ook zo min mogelijk. Daarom is het altijd een afweging maken van wat belangrijk is voor je specifieke opstalverzekering. Want anders kan je dadelijk alles uit eigen zak gaan betalen.

En waar moet je dan vooral goed op letten?

Dat je niet onderverzekerd bent. Dat betekent dat de verzekeraar denkt dat je huis minder waard is, dan de daadwerkelijk waarde. Dat zorgt vooral voor problemen als je huis helemaal herbouwd moet worden, maar daar lees je later meer over.

Vergelijk niet zonder naar beveiliging te kijken

Is je huis goed beveiligd? Of wil jij je huis goed laten beveiligen?

Dan heb ik goed nieuws:

Hiermee kan je namelijk korting krijgen op je huisverzekering.

Er zijn 2 manieren om deze korting te krijgen (en tegelijk je woning veiliger te maken):


#1: BORG Inbraakbeveiliging:
Dit is een certificaat dat je kan krijgen via het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie Veiligheid). Deze organisatie bekijkt de veiligheid van je woning en indien deze niet goed genoeg is dan komen ze met een plan. Zodra je aan de eisen voldoet krijg je een certificaat wat je aan de verzekering kan laten zien. En in de meeste gevallen voor korting op je opstalverzekering zorgt. Dus op deze manier sla je 2 vliegen in 1 klap:

Je woning is veiliger en je betaalt minder premie.

#2: Politiekenmerk:
Hiervoor krijg je net als bij de BORG een inspectie en tips indien nodig en daar zitten een hoop voordelen aan:


 • de kans op inbraak wordt 10 keer zo klein.
 • de brandveiligheid en verlichting wordt ook nagelopen
 • Je krijgt een keurmerk wat je kan ophangen en inbrekers afschrikt

Bekijk voor meer info het onderstaande filmpje of kijk op de site van het politiekeurmerk.


Naast dat deze keurmerken je korting geven op je opstalverzekering, krijg je ook korting op je inboedelverzekering.

Waar wordt de premie van je opstalverzekering op gebaseerd?

De premie wordt gebaseerd op de onderstaande factoren:

 • De locatie van je woning
 • De herbouwwaarde van je huis
 • De dekking
 • De schade die je in het verleden hebt gehad
 • Preventiemaatregelen
 • De combinatie met de inboedelverzekering

Dus je hebt helaas niet alles in de hand en kan hier pech of geluk mee hebben. Gelukkig wordt Nederland steeds veiliger en worden deze verschillen steeds kleiner.

Vergeet het fundament niet

​Voordat je een opstalverzekering afsluit, controleer altijd even of het fundament ook verzekerd is. Dat is namelijk niet altijd het geval. Dus daar wil jij je wel bewust van zijn.

Nu heb je waarschijnlijk de volgende vraag:

Moet ik mijn fundering verzekeren?

Het antwoord:

Het is zeker aan de raden. Waarom? Omdat de kosten van de fundering enorm hoog zijn, dus die wil je niet graag zelf betalen. En vaak wordt de premie er maar een klein beetje hoger door. Nu kan je zeggen:

De fundering daar gebeurt toch niks mee.

En dat antwoord klopt. De meeste schade die ontstaat door een brand of storm, zal de fundering niet raken. Alleen zoals hierboven beschreven, gebeurt het wel? Dan lopen de kosten enorm op.

Wat is de herbouwwaarde?

Met de herbouwwaarde valt weinig te vergelijken. Want deze is behoorlijk vast. Het is namelijk de waarde van het huis. Of nog preciezer:

De kosten om je huis helemaal opnieuw op te bouwen. (Zonder de fundering, zoals je kon lezen in het vorige kopje)

Lees dit als Huurder

​Als huurder hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dat wordt geregeld door de verhuurder.

Kijk altijd naar hoe de verhuurder de opstalverzekering precies geregeld heeft. Want soms zit het zo dat het glas niet verzekerd is. Dus dan wil je misschien overwegen om dit erbij te pakken in je inboedelverzekering.

Bekijk het artikel over een opstalverzekering voor je huurwoning.

Wat valt er niet onder de woonhuisverzekering?

​Niet elke verzekeraar is hetzelfde, dus niet elke opstalverzekering is hetzelfde. Alleen zijn er een paar dingen die door geen enkele verzekeraar verzekert worden. Dit zijn gelukkig dingen die niet vaak voor komen, maar ze moeten vermeld worden voor een volledig beeld.

Dus de schade door de volgende dingen valt niet onder de opstalverzekering:

 • Aardbevingen 
 • Vulkaanuitbarstingen
 • Kernreacties
 • Overstromingen
 • Oorlog

Geen verzekering voor vulkanen

Het vergelijken

Er zijn 14 elementen die je helpen om er achter te komen wat de opstalverzekering is en wat het beste pakket is. Dat ontdek je razendsnel door verzekeringen te vergelijken met het hulpmiddel op de site. Deze is onder andere de vinden op de homepage. En het laat meteen zien wat de maandelijkse premie en het eigen risico bij de opstalverzekering is. Heb je na het vergelijken een verzekeraar gevonden die interesse heeft? Dan word je meteen doorverwezen.