Home / Nieuws / Vereniging van Eigenaren

Vereniging van Eigenaren

Wat is een VvE?

VvE staat voor ‘Vereniging van Eigenaren’. Dit is vooral belangrijk bij hoogbouwwoningen. Het zit namelijk als volgt: als je een woning koopt, dan koop je eigenlijk de grond waar de woning op staat. Je bent dan dus gelijk eigenaar én baas van de grond (en dus ook de woning).
Bij hoogbouwwoningen, zoals appartementen, koop je niet de grond maar een appartement. Omdat deze woningen als het ware op elkaar staan, deel je ook de grond waar de woningen op staan. De eigenaren van deze woningen zijn dus gezamenlijk eigenaar van de grond. Deze gezamenlijke eigenaren zijn automatisch (én wettelijk) lid van de Verenging van Eigenaren.
De VvE is dus een groep gezamenlijke eigenaren van woningen die tot een appartementencomplex horen en daar ook rechten toe hebben.

Wat doet een VvE?

De VvE neemt belangrijke beslissingen die gelden voor het hele appartementencomplex waar zij eigenaar over zijn. Dit gaat dan ook voornamelijk over het onderhoud van de woningen en het betreffende appartementencomplex. De taken die hierbij horen hebben betrekking tot het financiële, het administratieve, het communicatieve, het contractuele en het onderhoudsaspect. Deze taken vragen veel tijd en aandacht van een lid van de VvE. Als je deze tijd en aandacht er niet voor over hebt, kan je er ook iemand voor inhuren. Let er dan wel op dat je nog steeds de verantwoordelijk hebt over de beslissingen die er worden gemaakt.
De VvE zorgt overigens ook voor de verzekeringen die betrekking hebben op eventuele materiële schade aan het gebouw. Zij zorgen in de meeste gevallen voor bijvoorbeeld de opstalverzekering, maar niet voor de inboedelverzekering.

Een slapende VvE

Soms is het zo dat er al wel een VvE bestaat, maar dat de leden nooit bij elkaar komen om te vergaderen om gezamenlijke afspraken te maken. Dit wordt dan ook wel een slapende VvE genoemd. In deze gevallen kan het zo zijn dat de mentaliteit is: “ieder voor zich”. Elke eigenaar zorgt dan zelf voor zijn/haar eigen woning, maar de gemeenschappelijke ruimtes worden niet of nauwelijks onderhouden.

Als je dan toch een actieve VvE wilt oprichten, kan je beginnen door alle eigenaren uit te nodigen voor een eerste ‘vergadering’. Een soort kennismakingsbijeenkomst kan een leuke en gezellige eerste ontmoeting worden. Maar naast dat het gezellig kan zijn, moeten de nodige onderwerpen natuurlijk wel besproken worden. Je kan bijvoorbeeld onderwerpen overleggen als taakverdeling en andere belangrijke zaken.

Appartement huren

Zoals al eerder in dit artikel is aangegeven, ben je pas lid van de Vereniging van Eigenaren als je een woning in een appartementencomplex koopt. Als je een appartement huurt, ben je dus geen lid van de VvE en blijven bepaalde aspecten die betrekking hebben tot de onderhoud van het appartement voor jou achterwege. Lees je contractuele afspraken met de eigenaar altijd goed door, zodat je niet voor eventuele verrassingen komt te staan.

Afbeelding van VvE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *